recepty v kategorii
Nemaso
PEČENÝ FENYKL S KRÉMEM Z BÍLÝCH FAZOLÍ
Tento recept je výživově vyvážený a bohatý na rostlinné bílkoviny z bílých fazolí, které podporují...ŘECKÁ FAVA
Letos jsem procestovala řeckou Ikarii, západní Francii a v Baskicko. Všude jsem převážně vyhledávala tradiční...BORŮVKOVÝ ŽAHOUR
Omáčka borůvkový žahour dle odborné spisovatelky Marie Úlehlové-Tilschové vychází ze starodávné kaše žahúr, na které si...ŽLUTÁ CUKETOVÁ POLÉVKA
Žlutá cuketa je pro mě objev letošního léta. Zamlouvá se mi její křehkost, výraznější chuť...ČOČKA NAKYSELO
Drobná, teplomilná, avšak nenáročná na pěstování, a přesto velmi výživná, taková je čočka provázející lidstvo...BÍLÉ FAZOLE V BÍLÉ OMÁČCE
Fazole se u nás zprvu ujaly na jižní Moravě, kde velmi rychle ze zahrádek a...POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
Rubínový poklad, který příroda stvořila v jedlé podobě červené řepy, oceňovali již naši předci před...ČERVENÁ ČOČKA S RAJČATY
Na vaření dle starodávných receptů je nejhezčí to, že vás neustále popouzí k vlastní kreativitě....RAGOUT Z CHŘESTU
Historie chřestu se píše již téměř 5000 let. První doklady o jeho roli v jídelníčku dávné...PUČÁLKA
Pučala má milá pučálku, nesla ji milému na šálku, od lesa k lesu pučálku nesu, pu-pu-pu-pu-pu-pu-pu,...JARNÍ QUICHE S HRÁŠKEM, FETOU A SEDMIKRÁSKOU
Půvabná, něžná, drobná, malá, vytrvalá, chutná, zdravá, hojivá, ochraňující a slunce milující, taková je rostlinka,...KVĚTÁKOVÝ PUDINK
V kuchařkách Rettigové a Sandtnerové jsem před nedávnem narazila na zeleninové pudinky a teď na...LIŠKY PO ITALSKU
Lišky jsou jedny z mých nejoblíbenějších hub, protože je vždy bezpečně poznám a připravit se dají...ZAPEČENÝ KVĚTÁK SE SMETANOU A SÝREM
Představte si, že jsem v Rettigové objevila, že než upeče květák, nechá ho povařit v hovězím vývaru....KRÁSNÁ KAŠE Z RŮŽÍ
V nejstarších dochovaných kuchařkách najdete obrovské množství receptů na kaše. Dělaly se naslano i nasladko a...KVÁSKOVÁ PIZZA
INGREDIENCE NA ROZKVAS: 1 LŽÍCE KVÁSKU 100 G ŠPALDOVÉ NEBO PŠENIČNÉ HLADKÉ MOUKY 100 G...ŽAMPIÓNY PODLE STARÉ PRAŽSKÉ KUCHAŘKY
Konečně jsem vytáhla starou Pražskou kuchařku z počátku 19.století a zaradovala se nad spoustou zajímavých a...BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU A LIBEČKEM
Tady hraje hlavní roli přílohový salát. Abych byla přesná, jde o zapomenutou bylinu libeček, který...VINNÁ KAŠE ZDRAVÁ ŽALUDKU
Máte doma přebytky chleba a nevíte, co s ním? Poté co jsem doma rozjela kváskové pečení,...CHŘESTOVÝ SALÁT S PARMAZÁNEM A ČERVENÝM PEPŘEM
Těšíte se také na chřestovou sezónu? Já se jí nemohu dočkat, jelikož přípravou různých chřestových...BRAMBOROVÉ TRADIČNÍ LOKŠE
To jsou pěkně škaredé lokše, že? Normálně bych řekla, že se nepovedly, ale protože jsem...ZAPEČENÁ BROKOLICE S QUINOU, TEMPEHEM A SÝREM
Věděli jste, že brokolice se řadí mezi moderní zeleninu a že trvalo 100 let, než...TĚSTOVINY S MEČOUNEM, FENYKLEM A PINIOVÝMI OŘÍŠKY
Další recept s fenyklem je na světě. Fenykl se skvěle hodí k rybám a také dobře ladí...TĚSTOVINY S FENYKLEM, HRÁŠKEM, BROKOLICÍ A RICOTTOU
Fenykl bych přirovnala ke koriandru. Buď ho máte rádi nebo ho nesnesete. Tahle zvláštní rostlina...JEDNODUCHÝ ČOČKOVÝ SALÁT
K batátovo-pohankovým placičkám vždy jako přílohu podávám jednoduchý čočkový salát. Já mám moc ráda černou...BATÁTOVO-POHANKOVÉ PLACIČKY
Víte, jak se říkalo třetí postní neděli? Kýchavá. Pokud si během ní třikrát kýchnete, budete...BROKOLICOVO-KAPUSTOVÝ SALÁT S ČERNOU ČOČKOU
Vzhlédla jsem se v růžičkové kapustě, jelikož je to přirozeně se vyskytující se zelenina v tomto období...GULÁŠ Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
Zaoblené vějířovité klobouky houby hlívy ústřičné připomínají tvarem i barvou ústřice, které se během růstu...CELOZRNNÉ TĚSTOVINY S KAPUSTOVÝM PESTEM
U nás bylo doposud zaběhnuté pesto bazalkové, petrželové nebo rukolové, ale na kapustové jsem přišla...BATÁTOVÉ “SENDVIČE” S KAPUSTOVÝM PESTEM A FETOU
Na kapustové pesto jsem přišla teprve nedávno, když jsem si četla, jak hodně je zdravá...CIZRNOVÝ HUMMUS
Mám pro vás rychlý tip na chutné zobání, které vám večer v pohodě nahradí cokoliv...DÝNĚ NADÍVANÁ OŘECHY, SLANINOU A SÝREM
Jednou z mých oblíbených kuchařek jsou Recepty z farmářského trhu od Hany Michopulu, kterou mám doma...HŘÍBKY S LANÝŽEM NA VÍNĚ A SMETANĚ
Hříbky na smetaně znají asi všichni, ale zkoušeli jste někdy k nim ještě přidat lanýžovou pastu?...RIZOTO S LIŠKAMI
Houbařská sezóna se pěkně rozjíždí, a tak vám můžu alespoň virtuálně pod váš nosánek naservírovat...BROKOLICOVÝ SALÁT S PEČENOU HRUŠKOU, BRAMBORAMI A BRUSINKAMI
Salát povýšený na hlavní jídlo je podle mého názoru salát teplý, který bez problému zastoupí...RIZOTO S OCTEM BALSAMICO
Ne že bych rizoto nevařila i v zimě, ale tak nějak pocitově ho spíše řadím mezi...KYNUTÉ BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY
Kynuté ovocné knedlíky, jsou další letní klasikou, která mám pocit se z dnešních kuchyň vytrácí. Podle...MERUŇKOVÉ KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA
Co by to bylo za vintage kuchyň, kdyby se v ní neobjevily meruňkové knedlíky. My se...LILKOVÉ KULIČKY S RAJČATOVOU OMÁČKOU S BYLINKAMI
Lilky jsou dle mého názoru hrozně vděčné jídlo. Chutnají svátečně, a přitom jsou tak dostupné...PEČENÁ ŘEPA S FETOU A RUKOLOU
Miluji zdravé a na přípravu nenáročné večeře. I když pečená řepa s fetou a rukolou skvěle...ZELENÝ CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU A ZTRACENÝM VEJCEM
I když v obchodech je k dostání chřest celoročně, já čekám vždy na jaro, až bude k dostání...CIBULAČKA S BAGETOU A ROZPEČENÝM SÝREM
Víte, kdo se může pochlubit nedbalou elegancí a velkou dávkou šarmantnosti? Ano, ano je to...BROKOLICOVO-AVOKÁDOVÝ SALÁT SE SEMÍNKY
Kdybych měla z kuchařky Lahodně s Ellou vybrat jeden nejlepší recept, nemohla bych se rozhodnout mezi tímto...ŘEPA S BATÁTOU PO BURGUNDSKU
Při mém předvelikonočním půstu jsem nahromadila tolik receptů bez masa, že vás jimi ještě nějakou...FAZOLOVÉ PIROHY Z LISTOVÉHO TĚSTA
Pirohy jsou nejvíce spojovány s polskou a ruskou kuchyní a zelnou náplní. Plnit se však mohou...ŠPAGETY S PEČENÝMI RAJČÁTKY A RICOTTOU
Oprášila jsem kuchařku Jamie Olivera, dle které jsem dlouho nevařila a plesala nadšením, nad spoustou...JARNÍ SALÁT S QUINOU
Vždy když servíruji quinou nezapomínám důležitě dodat, že dnes jíme stravu kosmonautů. Ano, je to...PESTROBAREVNÁ ZELENINOVÁ MUSAKA
Musaka je úžasně prohřívající a syté jídlo, které člověk ocení v těchto sychravých dnech, kdy sice...HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S JARNÍ CIBULKOU
Hrášková polévka je skvělé řešení, pokud vůbec nestíháte pořídit větší nákup, natož doma něco vařit....SLANÝ KOLÁČ S JARNÍ CIBULKOU, PETRŽELÍ A PARMAZÁNEM
Slaných koláčů u mě na blogu najdete více, ale tenhle jsem zkusila připravit s trochu...PEČENÉ LILKY SE ŠAFRÁNOVÝM JOGURTEM, GRANÁTOVÝM JABLKEM A OŘÍŠKY
Tak jsem konečně vyzkoušela jeden ze světově nejoblíbenějších receptů slavného izraelského kuchaře Ottolengiho a musím...RIZOTO S KOŘENOVOU ZELENINOU, FÍKY A PEKANY
Pokud jste zrovna naprosto "přemasovaní" a dali byste si něco zdravějšího, tak vyzkoušejte tento jednoduchý,...DÝŇOVÉ NOKY S LUČINOU, RUKOLOU, BRUSINKAMI A PEKANOVÝMI OŘECHY
Dýňová mánie pokračuje a tentokrát u nás řádí v podobě noků. Naše děti zbožňují bramborové noky,...SLANÝ KOLÁČ S DÝNÍ, FETOU A TYMIÁNEM
Na dýni si sice můžeme pochutnávat od konce léta až do konce podzimu, ale pro...POVIDLOVÉ TAŠTIČKY SE STROUHANKOU A MÁKEM
Povidla já můžu jíst snad úplně ve všech „sladkých“ jídlech a tak, když už jich...RIZOTO Z PEČENÝCH PAPRIK
Rizoto je takové vděčné jídlo, kterým snad nepohrdne vůbec nikdo. Alespoň u nás doma je...TEPLÝ FENYKL S HRÁŠKEM
Někomu je fenykl známý jako zelenina, jiný ho spíše využívá jako koření. Jeho anýzová chuť...PEČENÉ BATÁTOVÉ HRANOLKY
Možná vás to překvapí, ale batáty byly u nás dostupné již za první republiky. Bátaty,...Salát s pak choi, granátovým jablkem a piniovými oříšky
Dlouho jsem kolem zeleniny Pak Choi chodila a byla zvědává, co to vlastně je a...RIZOTO Z PEČENÉ DÝNĚ
Dýňové rizoto je u nás velmi oblíbené, a to především u dětí. Já ho dělám...