RIZOTO Z PEČENÝCH PAPRIK

Rizoto je takové vděčné jídlo, kterým snad nepohrdne vůbec nikdo. Alespoň u nás doma je vždy přijato s nadšením dokonce i dětmi a ani nemusím moc řešit jakou další chutí rýži doplním. Přesto jsou u nás takové oblíbené stálice jako je parmazánovo-citrónové rizoto, dýňové rizoto a rizoto z pečených paprik. Příprava skvělého rizota má však jednu podmínku, a to že rýže se nevaří ve vodě, ale s vínem a vývarem na pánvi. Co do něj přidáte je na vaší kreativitě, opravdu se nápadům meze nekladou. Anebo se můžete inspirovat u mě na blogu.

INGREDIENCE:

250 G KULATOZRNNÉ RÝŽE ARBORIO

2 STROŽKY ČENEKU

2-3 CIBULE ŠALOTKY

1 – 1,5 DCL KVALITNÍHO BÍLÉHO VÍNA (Don Jacobo Blanco Ecologico)

400 ml JEMNÝ ZELENINOVÝ VÝVAR

100 ML KOKOSOVÉHO MLÉKA

4 VĚTŠÍ ČERVENÉ PAPRIKY

UMEOCET

OLIVOVÝ OLEJ

TYMIÁN

SŮL

FETA SÝR NEBO PARMAZÁN

POSTUP:

Troubu předehřejte na 180°C. Papriky omyjte, osušte a očistěte od jadérek. A ted’ máte dvě možnosti, jak je rozkrájet. Pokud se vám je chce po upečení loupat, tak je nakrájejte na ¼, at’ se vám s nimi při loupání dobře manipuluje. Pokud je loupat neplánujete, tak si je rovnou nakrájejte na kostičky. Poklaďte papriky na plech, posypte částí tymiánu (zbytek si nechte na závěrečné ozdobení rizota) a dejte péct. Než se papriky upečou, nachystejte si rýži.

Nakrájejte cibuli nadrobno a lehce ji osmahněte na pánvi. Po chvíli přidejte nasekaný česnek a za 2 minuty přidejte propláchnutou rýži. Vše ještě smažte přibližně 5 minut. Poté přilejte víno a nechte ho zredukovat. Přilévejte do rýže postupně vývar, tak aby byla pořád ponořená. Ke konci vaření přidejte pro zjemnění rizota kokosové mléko. Rýži osolte a vařte tolik minut, kolik je uvedeno na návodu. Bílá arborio rýže se vaří kolem 25 minut, celozrnná až hodinu. 

Po cca 30 minutách vyndejte papriky. Pokud je chcete loupat, nechte je v troubě ještě o něco déle dokud nezačnou černat. Poté je ještě teplé dejte do igelitového sáčku a nechte zapařit a zchladnout. Pak jde slupka celkem snadno dolů. Pokud jste pekli nakrájené papriky na kostičky a loupat se vám nechce, tak 2/3 paprik rozmixujte na pyré, zamíchejte do uvařené rýže a ještě přimíchejte 1/3 zbylých paprik nakrájených na kostičky. Tento postup samozřejmě udělejte i s paprikami loupanými. Ochutnejte rizoto a případně ještě přidejte 1-2 lžíce Umeoctu, který dokáže zintenzivnit všechny chutě.

Rizoto ozdobte zbylým tymiánem a můžete podávat bud’ se sýrem feta anebo s parmazánem. Záleží na tom, co máte rádi. Samozřejmě se k rizotu hodí víno, s kterým jste ho uvařili. Ale to asi sami tušíte.