RIZOTO Z PEČENÉ DÝNĚ

Dýňové rizoto je u nás velmi oblíbené, a to především u dětí. Já ho dělám ráda, jelikož je jednoduché, a navíc ho vždy udělám rovnou na dva dny a následující den děti mají zajištěnou večeři a pro nás dospělé můžu připravit něco, co děti nemají v oblibě. Sdílením tohoto receptu vám vlastně odhalím taková svá malá tajemství, jak z tepelně upravené zeleniny dostat co nejlepší chuť a jak dodat do receptů rychlých a obyčejných jídel nějaké to aroma navíc. Já ať připravuji polévky nebo zeleninu jako ingredienci či hlavní jídlo, téměř vždy zeleninu peču. Samozřejmě všechna zelenina není úplně vhodná, ale kořenová zelenina, dýně, řepa, čekanka, fenykl získává pečením intenzivnější chuť a finální pokrm tak dostane úplně jiné grády, než kdybyste zeleninu jen uvařili. O tolik času navíc to zase nezabere. Zelenina se sama peče v troubě, mezitím co vy si připravujete jiné věci ☺. Jak jste si určitě již všimli, ráda a hodně při vaření používám vína, někdy i jiný alkohol, jelikož i malé množství obohatí pokrm o všechna svá aromata, a vy tím docílíte ještě další chuťové dimenze. Nemusíte se obávat, že byste takové jídlo nemohli dát dětem. Pokud to s množstvím nepřeženete, alkohol se stihne vypařit během vaření a dostanete do jídla jen, to, co chcete. Velmi důležité je použít kvalitní víno či destilát, aby se vám do připravovaného jídla nedostaly spíše pachutě než příjemné chutě. Samozřejmě zbytek vína vám pak krásně bude sedět k jídlu, ve kterém jste jej použili. A další „trik“, který jsem pochytila, je místo vody používat vývar – zeleninový nebo masový, to záleží na výsledné chuti, kterou chcete docílit, ale věřte, že je to setsakramentský rozdíl, jestli rizoto, kuskus, bulgur, veškeré omáčky zaléváte vodou nebo vývarem. Voda mám pocit, vše jen tak naředí, ale vývar, ten dodá celou plejádu jemných chutí. Pokud máte nějaké vlastní zkušenosti, triky, tajemství a jste ochotni je prozradit, sem s nimi ☺. Budu je sdílet s vámi všemi dále a věřím, že je rád vyzkouší každý nadšenec do vaření ☺.

INGREDIENCE:

3 ŠALOTKY NEBO JINÉ CIBULE

2 STROUŽKY ČESNEKU

1 STŘEDNĚ VELKÁ DÝNĚ HOKAIDO

250 G KULATOZRNNÉ CELOZRNNÉ RÝŽE

3 LŽÍCE KOKOSOVÉHO NEBO OLIVOVÉHO OLEJE

150 ML BÍLÉHO VÍNA RENOSU BIANCO

500 ML ZELENINOVÉHO VÝVARU

200 ML KOKOSOVÉHO MLÉKA

1-2 LŽIČKY SOLI (záleží, jak jste zvyklí solit)

TYMIÁN (skvěle se hodí citrónový, ale může být i normální)

POSTUP:

Troubu rozehřeji na 180 C. Dýně Hokaido se sice může jíst i se slupkou, ale moje děti slupky nerady, takže dýni před pečením oškrábu, pokud rizoto připravuji i pro ně. Dýni rozpůlím, vydlabu a pak nakrájím na půlměsíce z kterých udělám kostky. Kostky dýně umístím na plech vyložený pečícím papírem, poleji olivovým olejem a posypu tymiánem. Dýni nechám péct doměkka (cca 30 minut, záleží na velikosti kostek).

Mezitím na kokosovém oleji ve větší pánvi zpěním nadrobno nakrájenou cibulku a následně přidám česnek. Pozor, nesmažte česnek příliš dlouho, zhořknul by (max 1-2 minuty). Dále na pánev přidám již propláchnutou rýži a trochu ji osmahnu s cibulkou a česnekem. Zaliju vínem, míchám a nechávám víno odpařit.

Rozmrazím si svůj vlastní vývar (pokud zrovna nemám, tak rozvařím kostku bio vývaru v menším kastrůlku), abych mohla rizoto postupně zalévat. Když je víno odpařené, přeleji rýži vývarem, tak aby bylo tekutiny alespoň centimetr nad rýži a nemusela jsem u plotny neustále stát. Přidám sůl. Zmírním plamen, občas promíchám a pak když rýže začíná být opět na suchu dolévám již kokosovým mlékem, které rizoto krásně zjemní.

Celozrnná rýže se vaří déle a většinou i trochu déle, než se píše na návodu, takže začněte cca po 40 minutách (pokud návod nepíše jinak) rizoto ochutnávat a dovařte do konzistence, která vám nejvíce bude vyhovovat. Já mám zkušenost cca po 50 minutách, že je hotovo.

Rizoto můžete dozdobit a dochutit čerstvým tymiánem, dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky, chilli papričkami anebo jakkoliv jinak dle své fantazie. A samozřejmě doporučuji si ho dát s vínem, s kterým jste ho vařili.