CELOZRNNÉ TĚSTOVINY S KAPUSTOVÝM PESTEM

U nás bylo doposud zaběhnuté pesto bazalkové, petrželové nebo rukolové, ale na kapustové jsem přišla až nedávno. Já mám tedy raději kapustu růžičkovou, která je křehčí a stravitelnější, ale zároveň obsahuje stejně tak jako kapusta hlávková vitamíny C, A, B, K, železo, selen, kyselinu listovou a spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Růžičková kapusta je dokonce schopna přežít venku na záhonech i v zimě, tudíž je přirozeným zdrojem vitamínu C po celý rok. Kapustové pesto se krásně hodí k těstovinám, obzvlášť k těm celozrnným, které mívají ořechovou chuť a obilné aroma. Napárovat je můžete se španělským vínem Don Jacobo Tempranillo Ecológico, v jehož vůni vás osloví náznaky černého ovoce, které spolu se slabou kyselinkou ucítíte i v chuti. 

INGREDIENCE:

2 STROUŽKY ČESNEKU 

15 MALÝCH KAPUSTIČEK 

100 G VLAŠSKÝCH NEBO PEKANOVÝCH OŘECHŮ 

100 G NASTROUHANÉHO PARMAZÁNU

30 ML OLIVOVÉHO OLEJE

ŠŤÁVA Z JEDNOHO CITRÓNU

SŮL, PEPŘ

ŠPAGETY NEBO LINGUINE 

POSTUP:

Oberte lístky z kapusty a pár si jich nechte stranou. Svrchní vyhoďte, pokud nevypadají dobře. Pokud trpíte nadýmáním doporučuji lístky 2 minuty povařit v otevřeném hrnci a pak zprudka zchladit ve studené vodě s ledem. Tak zůstanou křehké a krásně zelené, ale budou méně nadýmavé. V kuchyňském nebo ručním robotu v míse se sekáčkem rozmělněte ořechy na velmi jemno. Přidejte kapustové lístky, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, olej, citrónovou šťávu, sůl, pepř a dalším mixováním rozmělněte a promíchejte všechny ingredience. Zpracovávejte, dokud pesto nedosáhne požadované konzistence. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronu, soli, pepře, případně oleje.

Uvařte těstoviny dle návodu na obalu a podávejte s nastrouhaným parmazánem, případně můžete ještě dochutit mletým kajenským pepřem.