HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S JARNÍ CIBULKOU

Hrášková polévka je skvělé řešení, pokud vůbec nestíháte pořídit větší nákup, natož doma něco vařit. Já mám hrášek v bio kvalitě pořád na mrazáku přesně z těchto nestíhacích důvodů, ale dle mé zkušenosti ho koupíte v jakémkoliv malém obchůdku na rohu, a kromě cibule, česenku a vývaru už nic jiného nepotřebujete. Možná ještě nějaký dobrý chléb k zakousnutí nebo případně stačí i starší pečivo, z kterého můžete udělat krutóny. U nás je tato polévka oblíbená s celými hrášky, ale samozřejmě je na vás, jestli si ji rozmixujete do krémové konzistence anebo zda umocníte její chuť rozkousáváním malých zelených kuliček.

INGREDIENCE:

600 G MRAŽENÉHO HRÁŠKU

2 SVAZKY JARNÍ CIBULKY (nebo obyčejné cibule, pokud chcete)

1-2 STROUŽKY ČESNEKU

1L ZELENINOVÉHO VÝVARU

2 LŽÍCE UMEOCTU (není nutné)

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Cibulku nakrájejte najemno a ve středně velkém hrnci ji zpěňte na rozpáleném olivovém oleji. Následně přidejte nakrájený česnek, a ještě minutku smažte. Poté přilejte zeleninový vývar a přihoďte do hrnce 400 g hrášku. Osolte a opepřete dle chuti. Povařte 10 minut a když hrášek změkne, rozmělněte ho tyčovým mixérem do krémové konzistence. Přisypte zbývající hrášek a povařte ještě 5 minut.

Pokud považujete Umeocet za základní ingredienci jako já, tak ještě přidejte dvě lžíce tohoto „zázračného“ octu, který dokáže zintenzivnit všechny chutě. Skvělou chuť i barvu polévku docílíte i tím, že ji nebudete zbytečně dlouho vařit.