DÝŇOVÉ NOKY S LUČINOU, RUKOLOU, BRUSINKAMI A PEKANOVÝMI OŘECHY

Dýňová mánie pokračuje a tentokrát u nás řádí v podobě noků. Naše děti zbožňují bramborové noky, a tak když jsem jednou zaznamenala, že se dají připravit i z dýně, musela jsem je vyzkoušet, s vidinou, že pokud budou dobré budeme je moci alespoň střídat. Dalo mi docela zabrat najít a přijít na správný recept. V některých dostupných receptech bylo hodně mouky a noky byly moc tvrdé, v jiných málo, a naopak se zase strašně lepily. Také mi připadalo, že pokud je dělám jen z celozrnné mouky, která méně saje tekutinu, tak nejsou tak kompaktní. Jak říkají moje děti pěkně česky “ byla to challenge“. Nicméně myslím, že jsem dosáhla ideálního výsledku, alespoň mála Stelinka na mě s plnou pusou mávala vztyčeným palcem nahoru.

INGREDIENCE:

450 G DÝŇOVÉHO PYRÉ (z cca 1200 g dýně Hokkaido)

350 G ŠPALDOVÉ MOUKY HLADKÉ (PŮL NA PŮL CELOZRNNÁ A BÍLÁ)

1 VEJCE

1 LŽIČKA SOLI

PŘÍPADNĚ TROCHU CHILLI

KVALITNÍ OLIVOVÝ OLEJ

HRST PEKANOVÝCH OŘECHŮ

HRST BRUSINEK

RUKOLA

LUČINA

POSTUP:

Nejprve si vyrobte dýňové pyré. Troubu dejte předehřát na 180 °C a než se vám ohřeje, tak dýni rozčtvrťte i se slupkou, vydlabejte semínka a čtvrtky položte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte dýni do trouby a pečte až do jejího změknutí, což by se mělo stát přibližně za 45 minut. Poté co dýně vychladne, tak lžící vydlabejte její dužinu. Dužinu v míse přeměňte tyčovým mixérem do hladkého pyré. 

V míse smíchejte dýňové pyré s moukou, rozkvedlaným vajíčkem a solí a vytvořte kompaktní lehce lepivé těsto. Pokud by se vám těsto příliš lepilo, tak je potřeba přidat ještě trochu mouky. Ale ne příliš, aby těsto pak nebylo až moc hutné a těžké. Pokud chcete noky pikantní, můžete do nich přidat trochu chilli. Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše válečky o tloušťce přibližně 1,5 cm a rozkrájejte na malé noky. Každý nok pak svrchu stlačte vidličkou, abyste vytvořili typické proužky. Všechny noky najednou dejte vařit do osolené vody a za 1-2 minuty po jejich vyplavání k hladině je můžete děrovanou naběračkou vytahovat ven. Nevařte je příliš dlouho, aby nebyly tvrdé.

Na dýňové noky můžete dát jakoukoliv omáčku, kterou dáváte na noky klasické anebo jako my si je lehce omastit olivovým olejem a zkombinovat s lučinou, rukolou, brusinkami a pekanovými ořechy.

Pokud jste měli větší dýni a zbylo vám dýňové pyré, bez obav ho můžete zamrazit a později využít k přípravě dýňové polévky, muffinů, jednoduchého cheesecaku do skla, dýňového koláče nebo dýňových lívanců.