RIZOTO S KOŘENOVOU ZELENINOU, FÍKY A PEKANY

Pokud jste zrovna naprosto “přemasovaní” a dali byste si něco zdravějšího, tak vyzkoušejte tento jednoduchý, ale zajímavý recept. U nás je to taková stálice v jídelníčku, po které většinou sáhnu, když chci připravit vydatné jídlo bez masa a také bez velké práce. Rizoto můžete uvařit bud‘ z rýže Arborio nebo z rýže celozrnné. Já ho vždy dělám dle momentální nabídky ve špajzu a chutná skvěle v obou provedeních. Nikdy nezbyde, což je to nejlepší znamení.

INGREDIENCE:

250 G CELOZRNNÉ RÝŽE NEBO ARBORIO

¼ BULVY CELERU

2 MRKVE

2 PETRŽELE

2 CIBULE

2 STROUŽKY ČESNEKU

150 ML BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO BLANCO ECOLOGICO

600 ML ZELENINOVÉHO NEBO JEMNÉHO DRŮBEŽÍHO VÝVARU

ŠŤÁVA Z 1 LIMETKY

1 LŽÍCE JAVOROVÉHO SIRUPU NEBO MEDU

6 LŽIC SÓJOVÉ OMÁČKY (ideálně Tamari)

1 DL OLIVOVÉHO OLEJE

SŮL

10 SUŠENÝCH FÍKŮ

100 G PARMAZÁNU

HRST PEKANOVÝCH OŘECHŮ

POSTUP:

Nakrájejte cibuli a smažte ji na pánvi, dokud nezesklovatí, po chvíli přidejte česnek a po minutě přisypte propláchnutou rýži. Osmahněte rýži, osolte a zalijte tekutinou v které chcete rýži vařit. Já většinou používám bílé přírodního vína a pak dolévám zeleninovým vývarem. Podle toho, na jaký plamen a jakou rýži zvolíte, spotřebujete tekutin, proto potřebné množství může být odlišné, než uvádím. Rýži v pánvi vařím tak dlouho, jak je uvedeno na obalu.

Kořenovou zeleninu oškrábejte, nakrájejte na nudličky a osmahněte na olivovém oleji na jiné pánvi, tak aby byla zelenina v konzistenci „na skus“, to znamená lehce křupavá, pevná, jen trochu změklá. 

Připravte si zálivku smícháním sójové omáčky, limetové šťávy, javorového sirupu nebo medu a olivového oleje. Pokud máte doma sezamový olej, můžete pár lžic pro dosažení lehce oříškové chuti. 

Když je rýže uvařená, přidejte k ní osmaženou kořenovou zeleninu, chvíli ještě povařte spolu, aby se spojily všechny chutě a na závěr zalijte připravenou zálivkou. Ozdobte přepůlenými fíky a pekanovými ořechy, případně si posypte rizoto parmazánem.