ŘECKÁ FAVA

Letos jsem procestovala řeckou Ikarii, západní Francii a v Baskicko. Všude jsem převážně vyhledávala tradiční kuchyni a místní naturální vinaře. Všechny kulinářské oblasti v něčem vynikají. Přesto mě nejvíce nadchla Ikaria. Lidé tu jsou odjakživa zvyklí vše si sami vypěstovat a zpracovávat starými postupy. Navíc je ikarijská kuchyně součástí ještě něčeho většího. Jde tam o celý způsob žití, který vede k dlouhověkosti. Těchto míst je v současnosti na světě probádaných 5 a označují se jako @bluezones. Vedle Ikarie, sem patří italská Sardinie, kde jsem byla předloni, Okinawa, poloostrov Nicoya na Kostarice a Loma Lima v Kalifornii. Mám v plánu je navštívit všechny a na vlastní jazyk okusit jejich kuchyni nebo stejně jako na Ikarii zajít na kurz vaření. Než se tak stane, budu vás alespoň občas zásobovat recepty z kuchyně ikarijské a sardské. Nebude to zase takové odklonění od toho, co jsem dělala dosud, protože půjde o tradiční kuchyni. Ona i staročeská kuchyně ještě před průmyslovou revolucí zahrnovala velmi zdravá jídla tvořená z luštěnin, kvalitní mouky, lokální zeleniny, ovoce, ořechů, občas z masa a ryb, rostlinných a ořechových olejů. Pokud byste se chtěli o dlouhověkosti dozvědět více hned, můžete se podívat na dokument na Netflixu „Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón.“ 

Sepsala jsem vám pár základních pravidel stravování společných pro všechny zóny:
💚 Ohromující konzumace zeleniny a ovoce z vlastních zdrojů. 
💚 Před živočišnými tuky převládá spotřeba rostlinných olejů.
💚 Maso jako slavnostní jídlo. Ryby maximálně 3x týdně.
💚 Před kravskými mléčnými produkty se upřednostňují ovčí a kozí.
💚 Vejce v jídelníčku pouze 2-4 týdně.
💚 Denně alespoň 1/2 šálku vařených fazolí.
💚 Nízká konzumace cukru (max. 7 lžiček denně).
💚 Dvě hrsti ořechů denně.
💚 Pouze kváskové nebo 100% celozrnné pečivo.
💚 Konzumace celých, zbytečně neupravovaných potravin.
💚 Pití převážně vody, v některých místech kávy, zeleného čaje a červeného vína.

Pro spousty lidí je nejtěžší jíst dostatek luštěnin. Často slýchám otázku, co z nich pravidelně vařit, aby to nebylo časově náročné s namáčením den předem a aby to bylo opravdu chutné. Jeden z receptů, který nám všem na IKarii naprosto učaroval a který může řešit přísun luštěnin klidně každý den je tzv. fava. Krémový a velmi chutný pokrm fava se ve všude na Ikarii podával vždy jako malý předkrm, takže jsme ho tam opravdu denně jedli. Řecká fava je zajímavá tím, že se nevyrábí z fazolí fava, které známé u nás, ale ze žlutého půleného hrachu. Toto jednoduché pyré, které je sametové s velkým množstvím skvělého řeckého olivového oleje a pikantní s trochou citronu, je také jedním z nejuniverzálnějších, protože se dá kombinovat téměř s čímkoli. Já už favu zkoušela doma obměnit s různými druhy koření a vždy nám chutnala. Pro vás tu mám recept z ikarijského kurzu vaření @ikarian_way_of_life.

INGREDIENCE:
250 G ŽLUTÉHO PŮLENÉHO HRACHU
100 G OLIVOVÉHO OLEJE
ŠŤÁVA Z JEDNOHO CITRONU
SŮL A ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ
1 STŘEDNÍ CIBULE
1/2 ŠÁLKU NASEKANÉ PETRŽELKY
1/4 ŠÁLKU KAPARŮ

Hrách dopředu nenamáčejte, ale jen ho dobře propláchněte. Vložte do velkého hrnce a přilejte vodu tak, aby hladina byla tři prsty nad hrachem. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a přiveďte k varu. Snižte teplotu varu a přikryjte poklicí. Občas promíchejte a vařte, dokud hrách nezměkne (přibližně 45 minut). Poté přidejte zbytek olivového oleje, sůl a pepř. Vařte ještě pět minut a stáhněte z ohně. Čtvrt nakrájené cibule přidejte k hrášku. Rozmixujte mixérem nebo do hladké, krémové konzistence. Rozmixovaný hrášek nalijte na talíř a ozdobte zbylou nasekanou cibulí, petrželkou, citronovou šťávou a kapary. Přidejte olivového oleje kolik chcete.