ZELENÝ CHŘEST S HOLANDSKOU OMÁČKOU A ZTRACENÝM VEJCEM

I když v obchodech je k dostání chřest celoročně, já čekám vždy na jaro, až bude k dostání ten český. Nejraději ho mám s holandskou omáčkou a se ztraceným vejcem. Vejce Benedikt jsou mou nejoblíbenější úpravou vajec, ať jsou na pečivu nebo zelenině, ale musím přiznat, že na poprvé se mi hned nepovedla, a tak jsem zkoušela všechny možné recepty, než byl výsledek dokonalý. Pokud tápete anebo máte za sebou už nezdařený pokus, zkuste mrknout ke mně na blog, kde je popsáno více postupů. Třeba to tentokrát vyjde.

INGREDIENCE:

SVAZEK ZELENÉHO CHŘESTU

3 ŽLOUTKY

150 G MÁSLA

2 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

2 CELÁ VEJCE

2 LŽÍCE OCTU

SŮL PEPŘ

POSTUP:

Nejprve si očistěte zelený chřest, odkrojte nejtvrdší části konce a zbytek lehce dočistěte škrabkou. Záleží na vás, zda si chřest uvaříte anebo jen opečete na másle, rozhodně by však tepelná úprava měla trvat pouze 2-3 minuty.

Holandskou omáčku můžete připravit dvěma způsoby. Bud‘ tepelně upravenou ve vodní lázni anebo rychlejší verzi, kde je opravdu důležité, abyste měli co nejčerstvější vejce z kvalitního zdroje. Já si vozím vejce od rodičů z Vysočiny, tak většinou dávám přednost úpravě rychlejší.

Tepelně upravená verze (pomalejší):

Dejte si do malého kastrůlku rozpouštět máslo. Připravte si vodní lázeň, tj. hrnec, do kterého nalijete trochu vody a umístíte na něj misku. Dno misky by se nemělo dotýkat hladiny vody v hrnci. Vodu zahřejte a do misky dejte rozkvedlané žloutky. Pozor nesmí se příliš vařit, aby se žloutky nesrazily. Žloutky míchejte metlou přibližně 5 minut. Poté za stálého míchání postupně přilévejte do žloutků rozpuštěné máslo. Osolte, opepřete, přidejte citrónovou šťávu a máte hotovo.

Rychlá verze:

Mezitím, než se vám rozehřeje máslo si nachystejte do nádoby s ponorným mixérem žloutky s citronovou šťávou solí a pepřem. Začněte mixovat a po troškách přilévat horké bublající máslo. V momentě, kdy je veškeré máslo přelité ke žloutkům máte omáčku hotovou.

Na ztracená vejce si připravte hrnec s trochu větším průměrem. Vodu osolte a přilijte do ní ocet. Vejce vyklepněte do mističky. V momentě, kdy začne voda probublávat rozviřte vodu, snižte plamen a nalijte vejce téměř do středu (ideálně lehce od středu víru). Vejce nechte ve vodě vařit přibližně 2-3 minuty a poté vyndejte opatrně pomocí děrované naběračky. 

Pokud jste tento postup již zkoušeli a nevyšel vám, tak můžete vejce vyklepnout do mističky s octem, který vám zpevní bílek a pak až vejce přelít do vody. V tomto případě ocet již nedávejte do vody, ať nejsou vejce příliš kyselá.