Lišky jsou jedny z mých nejoblíbenějších hub, protože je vždy bezpečně poznám a připravit se dají na mnoho různých způsobů. Na blogu máte již z loňského roku recept na rizoto a jako další inspiraci jsem pro vás připravila Lišky po italsku dle kuchařky „Jedlé houby a jim podobné jedovaté“ od mykologa Jana Bezděka z roku 1901. U nás v té době byly lišky považovány za nejsprostší houbu, i když v Německu a Francii si této jemné houby s výbornou chutí velmi vážili. Já myslím, že pohrdání těmito krásnými houbami je již dávno pryč, a tak využijte sezóny a zkuste tohle rychle připravené a výborné jídlo.
INGREDIENCE:
2 PLNÉ HRSTI LIŠEK
ŠŤÁVA Z ½ CITRÓNU
2 LŽÍCE BÍLÉHO VINNÉHO OCTA GÖLLES
2 ŠALOTKY
2 STROUŽKY ČESNEKU
PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO
HLADKOLISTÁ PETRŽEL
½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
200 ML SMETANY NA VAŘENÍ
2 ŽLOUTKY
SŮL, PEPŘ
:
Očištěné a pokrájené houby omyjte a dejte do kastrolu s octem a citronovou šťávou povařit na 10 minut. Mezitím nakrájejte šalotku a česnek a lehce na másle osmahněte. Lišky po uvaření sceďte a přihoďte na pánev, přimíchejte pepř, sůl, muškátový oříšek a přikryjte poklicí. Nechte chvilku dusit.
Poté odstavte, rozkloktejte žloutky ve smetaně a houby přelijte. Promíchejte a podávejte s čerstvou petrželkou.