BROKOLICOVO-KAPUSTOVÝ SALÁT S ČERNOU ČOČKOU

Vzhlédla jsem se v růžičkové kapustě, jelikož je to přirozeně se vyskytující se zelenina v tomto období u nás, o tom jsem psala nedávno, ale s tou se teď o přední příčku pere brokolice, která je bohatá též na vitamíny, minerály a veškeré zeleniny obsahuje nejvíce sulforafanu – antioxidant a stimulátor enzymů detoxikující organismus. Navíc kapustičky s brokolicí spolu tak dobře chutnají. Přidáním černé čočky a parmazánu, pak získáte skvělé, syté a zdravé jídlo

INGREDIENCE NA SALÁT:

1 VĚTŠÍ BROKOLICE

350 G RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY 

1/2 HRNEČKU ČERNÉ ČOČKY BELUGA 

4 VELKÉ HRSTI RUKOLY 

70 G PARMAZÁNU

OLIVOVÝ OLEJ, SŮL

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE

2 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

1 LŽÍCE UMEOCTU

1 LŽIČKA JAVOROVÉHO SIRUPU

1 LŽIČKA DIJONSKÉ HOŘČICE

ČERVENÝ NEBO ČERNÝ PEPŘ

POSTUP:

Předehřejte troubu na 180 °C. Brokolici rozeberte na malé růžičky a dejte na plech vyložený pečícím papírem.  Z růžičkové kapusty oloupejte svrchní lístky, rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky a přidejte na plech k brokolici. Zeleninu pokapejte olivovým olejem a posolte.  Mezitím uvařte černou čočku dle návodu na obalu. Povětšinou se dopředu nemusí máčet a uvařená je do 30 minut. Zeleninu přemístěte do trouby a pečte přibližně 25 minut. 

Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí. Až zelenina a čočka trochu vychladne, smíchejte je dohromady, přidejte rukolu, parmazán a zalijte připravenou zálivkou.