SLANÝ KOLÁČ S JARNÍ CIBULKOU, PETRŽELÍ A PARMAZÁNEM

Slaných koláčů u mě na blogu najdete více, ale tenhle jsem zkusila připravit s trochu nižším podílem živočišných ingrediencí, abych zjistila nakolik bude ovlivněna výsledná chuť. Quiche s náplní z jarních cibulek jsem dělala tolikrát, že znám jeho chuť zpaměti, a tak jsem byla zvědavá nakolik se bude lišit od mé zaběhlé verze. Hlavní změna proběhla ve výměně másla za bio margarín Alsan. Nejsem velkým fandou margarínů, ale tento nejvíce svojí chutí a konzistencí připomíná máslo. Alsan je vyrobený z neztužených, neesterikfikovaných tuků a obsahuje za studena lisovaný kokosový olej a za studena lisovaný citrónový olej. Na chleba bych si ho nenamazala, protože jinak na klasické máslo nedám dopustit a jeho chuť není podle mne ničím nahraditelná, ale v těstě fungoval výborně. Dokonce bych řekla, že těsto bylo lepší než z klasického másla. Z další plánované náhražky jsem měla větší obavy – místo smetany z kravského mléka jsem sáhla po smetaně rýžové. Ale světe div se, fungovalo to. Když jsem pak koláčem krmila své kamarádky, ani jedna nepoznala, že je v něm něco jinak. V receptu máte uvedené obě verze, tak si sami vyberte, na co máte chuť a pokud budete chtít jinou náplň podívejte se též na mém blogu na slaný koláč s dýní a fetou nebo se špenátem.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY (nebo bio margarín Alsan)

1 VEJCE

150 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

100 G MLETÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

ŠPETKA SOLI

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

2 SVAZKY JARNÍ CIBULKY

2 VEJCE A 1 BÍLEK

150 G PARMAZÁNU (nebo čedaru)

150 ML KLASICKÉ SMETANY (nebo rýžové smetany)

1 HRST HLADKOLISTÉ PETRŽELE

½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

½ LŽIČKY SOLI

ČERSTVĚ NAMLETÝ PEPŘ

POSTUP:

Nejprve utřete máslo s vejcem a pak zapracujte mouku, mleté ořechy, sůl. Důkladně těsto prohněťte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Zabalte těsto do fólie a nechte přibližně hodinu odpočívat v lednici.

Mezitím si připravte náplň. Jarní cibulky operte, zbavte vrchní vrstvy a nakrájejte je na kolečka. Petržel nasekejte nahrubo. Rozkvedlejte vejce ve smetaně, přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a promíchejte.  Sýr nastrouhejte nahrubo. 

Troubu vyhřejte na 180°C. Ztuhlé těsto vyndejte z lednice, rozválejte ho a vyložte jím máslem vymazanou koláčovou formu o průměru přibližně 23 cm. Upravte těsto tak, aby nikde nepřečuhovalo a případně doplňte, pokud někde není těsta dostatek.

Rozsypte na těsto v koláčové formě rovnoměrně nakrájenou jarní cibulku a petržel a vše zalijte smetanou s přidanými ingrediencemi. Na závěr váš výtvor posypte strouhaným sýrem a trochu uhlaďte povrch, než půjde do trouby. Pečte 30–35 minut dokud těsto nezezlátne a náplň neztuhne.