INGREDIENCE NA TĚSTO:
170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY (nebo bio margarín Alsan)
1 VEJCE
150 G HLADKÉ CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ MOUKY
100 G MLETÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
ŠPETKA SOLI
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
2 SVAZKY JARNÍ CIBULKY
2 VEJCE A 1 BÍLEK
150 G PARMAZÁNU (nebo čedaru)
150 ML KLASICKÉ SMETANY (nebo rýžové smetany)
1 HRST HLADKOLISTÉ PETRŽELE
½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
½ LŽIČKY SOLI
ČERSTVĚ NAMLETÝ PEPŘ
POSTUP:
Nejprve utřete máslo s vejcem a pak zapracujte mouku, mleté ořechy, sůl. Důkladně těsto prohněťte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Zabalte těsto do fólie a nechte přibližně hodinu odpočívat v lednici.
Mezitím si připravte náplň. Jarní cibulky operte, zbavte vrchní vrstvy a nakrájejte je na kolečka. Petržel nasekejte nahrubo. Rozkvedlejte vejce ve smetaně, přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a promíchejte. Sýr nastrouhejte nahrubo.
Troubu vyhřejte na 180°C. Ztuhlé těsto vyndejte z lednice, rozválejte ho a vyložte jím máslem vymazanou koláčovou formu o průměru přibližně 23 cm. Upravte těsto tak, aby nikde nepřečuhovalo a případně doplňte, pokud někde není těsta dostatek.
Rozsypte na těsto v koláčové formě rovnoměrně nakrájenou jarní cibulku a petržel a vše zalijte smetanou s přidanými ingrediencemi. Na závěr váš výtvor posypte strouhaným sýrem a trochu uhlaďte povrch, než půjde do trouby. Pečte 30–35 minut dokud těsto nezezlátne a náplň neztuhne.