Dlouho jsem kolem zeleniny Pak Choi chodila a byla zvědává, co to vlastně je a jak chutná, než jsem se odhodlala ji koupit. Pak choi je v podstatě takové noblesní čínské zelí, brukovitá zelenina příbuzná mangoldu, jejíž chuť se pohybuje někde mezi špenátem, zelím a kapustou. Využívá se především v asijské kuchyni, jak v syrové stavu, tak tepelně upravená. Mimo unikátní chuti a výrazné křupavosti dodá pokrmům mnoho cenných vitamínů (skupiny B, vitamíny C a K, betakaroten), antioxidantů a minerálů (vápník, draslík, železo, hořčík). Pak choi navíc obsahuje velmi málo kalorií, napomáhá trávení, hubnutí a údajně má protisklerotické i protinádorové účinky. Po přečtení všech těchto informací mi opravdu nezbývalo nic jiného než zkusit, jak bude fungovat v salátu. Měla jsem obavy, aby nebyla moc hořká, ale pokud si vyberete pak choi malého vzrůstu, pak jsou její lístky nasládlé a opravdu chutné. Já vyzkoušela kombinaci kombinaci s polníčkem, granátovým jablkem a piniovými oříšky, ale věřím, že je použitelná do jakýkoliv salátů a že i vy přijdete na nějakou vaši oblíbenou variaci.
INGREDIENCE:
2 SALÁTY PAK CHOI
2 HRSTI SALÁTU POLNÍČEK
1 GRANÁTOVÉ JABLKO
2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ
3 LŽÍCE HRUŠKOVÉHO BALZAMICA GÖLLES
3 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
2 LŽÍCE LIMETOVÉ ŠŤÁVY
1 LŽÍCE UMEOCTU
1 LŽÍCE MEDU
POSTUP:
Propláchněte oba saláty. Polníček rovnou můžete umístit do salátové mísy a pak choi nakrájejte na drobné proužky. Pokud má pak choi tužší konce, tak je odřízněte. Na salát nalijte zálivku namíchanou z olivového oleje, balzámového octa, limetkové šťávy, umeoctu a medu. Salát pořádně promíchejte, aby se zálivka dostala ke všem listům. Granátové jablko rozkrojte napůl a poklepáváním na prkénko se snažte dostat jadérka z pevné kůry. Jadérka, která se odhodlaně drží pak vydlabejte opatrně nožem. Salát posypte jadérky granátového jablka a piniovými oříšky.