ŠPAGETY S PEČENÝMI RAJČÁTKY A RICOTTOU

Oprášila jsem kuchařku Jamie Olivera, dle které jsem dlouho nevařila a plesala nadšením, nad spoustou jednoduchých a rychlých receptů. Mám doma tolik kuchařek, že chudák Jamie se na pá let vytratil z mého zorného pole, ale o to více jsem měla radost z nového zdroje kuchařských nápadů. Věřím, že ho není potřeba představovat, ale přesto krátce těm, kdo o něm doposud neslyšeli: Jamie Oliver je britský propagátor zdravého stravování a svojí celosvětovou proslulost si zajistil televizními pořady o vaření a vydáním velkého množství kuchařek. Dokonce před pěti lety dostal od královny Alžběty II. Řád britského impéria. To ale není tak důležité, jako fakt, že se opravdu podle něj vaří skvěle. Pokud si hned nechcete kupovat jeho kuchařku, můžete zkusit tento recept.

INGREDIENCE:

1-2 KELÍMKY SÝRU RICOTTA (dle počtu strávníků)

500-600 G CHERRY RAJČÁTEK

5 STROUŽKŮ ČESNEKU

1 DCL KVALITNÍHO OLIVOVÉHO OLEJE

KŮRA Z 1 CITRÓNU (nemusí být)

8-10 SNÍTKŮ TYMIÁNU

HRST BAZALKOVÝCH LÍSTKŮ

CHILLI DLE DLE CHUTI 

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Předehřejte troubu na 180 ° C. Do skleničky nebo malé mističky nalijte olivový olej, přidejte otrhané tymiánové lístečky, prolisovaný česnek, nastrouhanou citrónovou kůru, sůl, pepř a dobře promíchejte. Pokud připravujete jídlo jen pro dospělé, můžete do zálivky ještě dodat nakrájené chilli. 

Cherry rajčata opláchněte a neotřené, ještě s kapkami vody na povrchu přendejte do pekáčku. Zalijte je větší částí olivové směsi a do středu pekáčku umístěte oba sýry ricotta, které přelijte zbytkem zálivky.  

Pekáček umístěte do trouby a pečte 30-40 minut.  Deset minut před dopečením dejte vařit špagety. Po scezení uvařené špagety přesypte do pekáčku a promíchejte s rajčaty a ricottou. Ozdobte bazalkou a můžete podávat.