RIZOTO S OCTEM BALSAMICO

Ne že bych rizoto nevařila i v zimě, ale tak nějak pocitově ho spíše řadím mezi letní jídla. Nejen, že se velmi dobře tráví, a pokud se ho nepřejíte, tak vám po něm není těžko, ale je i velmi rychle uvařené. Já si oblíbila recept z kuchařky „Dva italští gurmáni“ a vzhledem k věku obou kuchařů i tradice receptu ho řadím mezi vintage recepty. Jelikož je rizoto velmi nenáročné na ingredience, napárovala jsem ho s trochu luxusnějším vínem, abych mu dodala slavnostnější ráz. Navíc vzhledem k ochucení rizota octem balsamico je potřeba vína výraznějšího a spíše suššího, takže jsem sáhla po ročníkovém Cuvée Vire Clesse “Quintaine” 2015 z vinařství Domaine Guillemot-Michel, které úžasně splnilo svoji roli.

INGREDIENCE:

1 ½ L ZELENINOVÉHO NEBO JEMNÉHO KUŘECÍHO VÝVARU

50 ML BÍLÉHO VÍNA

1 ŠALOTKA

350 G RÝŽE ARBORIO

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL

PEPŘ

100 G SÝRU PECORINA NEBO PARMAZÁNU

JABLEČNÉ BALSAMICO GÖLLES

POSTUP:

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli do měkka. Přidejte rýži a míchejte, dokud se všechna zrnka neobalí olivovým olejem. Přilejte víno, občas promíchejte a vyčkejte dokud se neodpaří. Pak začněte postupně po pár naběračkách přilévat horký vývar a doplňujte ho, když začíná být rýže „na suchu“. Dle slanosti vývaru přidávejte do rizota sůl. Vařte přibližně 20 minut, dokud není rýže ve stavu al dente. Rizoto příliš často nemíchejte, abyste nepolámali zrnka rýže. Ještě do horkého rizota vmíchejte větší část sýru a dvě lžíce olivového oleje. Dle chuti dosolte a opepřete. Rizoto na talíři pokapejte octem balsamico a ozdobte zbytkem sýra.