POVIDLOVÉ TAŠTIČKY SE STROUHANKOU A MÁKEM

Povidla já můžu jíst snad úplně ve všech „sladkých“ jídlech a tak, když už jich budete u mě na blogu přejedeni, vyměňte je za něco, co máte rádi vy. Povidlových taštiček jsem ochutnávala spousty a je velký rozdíl, z jakého těsta je děláte – mohou být z těsta tvarohového, nudlového nebo bramborového. Já dávám přednost těstu tvarohovému, jelikož je snadné na přípravu, příjemně vláčné a vždycky se povede. Navíc tvaroh máskvělé nutriční hodnoty, které se neztratí ani tepelnou úpravou. Je bohatý na bílkoviny, kyselinu listovou, pantothenovou, vitamíny řady B, E, C a spousty minerálů. Když už volím oběd či večeři na sladko, tak alespoň mám dobrý pocit, že důležité bílkoviny jsou zajištěny. Určitě někde narazíte i na tvarohové taštičky s použitím kypřícího prášku. Já ho v receptu nemám a není to žádné nedopatření. Pokud to totiž není vyloženě potřeba, tak ho zbytečně nepoužívám. Ale kdybyste je chtěli více nadýchané, tak můžete jednu lžičku prášku do těsta přidat. Posypané domácí strouhankou a mákem jsou dle mého nejlepší, ale můžete si na ně dát třeba místo toho strouhaný perník nebo zakysanou smetanu.

INGREDIENCE TĚSTO:

250 G HRUBÉ MOUKY ŠPALDOVÉ (já dávám půl na půl bílou a celozrnnou) 

250 G PLNOTUČNÉHO TVAROHU V ALOBALU

50 G MÁSLA

1 VEJCE

ŠPETKA SOLI

KVALITNÍ POVIDLA

INGREDIENCE POSYPKA:

DOMÁCÍ STROUHANKA (je opravdu výrazně lepší než koupená)

MÁSLO

CUKR (moučka z březového cukru nebo jemné muscovado)

MÁK 

POSTUP:

Mouku nasypte na vál nebo do misky, přidejte rozšlehané vejce se solí, tvaroh, nastrouhané změklé máslo a zpracujte na těsto. Těsto rozválejte na pomoučněném vále na placku o tloušťce přibližně 0,5 cm. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Do jedné poloviny vykrojeného těsta dejte lžičku povidel a přehněte jej. Celý okraj taštičky přimáčkněte prsty k sobě, aby se obě poloviny pevně spojily. 

Dejte si přibližně v polovině procesu výroby taštiček vařit velký hrnec s vodou. Když máte taštičky nachystané, opatrně je vkládejte do vroucí osolené vody. Když jsou taštičky hotové, vyplavou na hladinu, což trvá přibližně 7 minut. Nepřevařte je, jelikož pak jsou celé oslizlé.

Připravte si posypku na taštičky. Rozpusťte máslo a lehce na něm osmažte strouhanku. V hmoždíři rozdrťte březový cukr anebo použijte jiný moučkový cukr, který preferujete. Rozehřejte ještě v kastrůlku máslo na polití a můžete servírovat. Umístěte taštičky na talíř, přidejte strouhanku a mák, polijte trochu máslem a případně pocukrujte.