LILKOVÉ KULIČKY S RAJČATOVOU OMÁČKOU S BYLINKAMI

Lilky jsou dle mého názoru hrozně vděčné jídlo. Chutnají svátečně, a přitom jsou tak dostupné a jednoduché na přípravu. Tenhle recept dost silně konkuruje mým doposud nejoblíbenějším lilkům se šafránovým jogurtem a granátovým jablkem. Zážitek ještě umocnil můj nový vinný objev, a to fantastické víno Wimmer Czerny Grüner Veltliner Reserve z obchodu Warehouse#1. Jeho sametová, silná a zároveň osvěžující chuť plná ovocných, kořeněných a minerálních tónů s velmi pěknou kyselinkou a suchým závěrem, vám nedovolí zůstat jen u jedné skleničky. Je sice trochu dražší, ale jednou za čas se odměnit takovýmto exkluzivním zážitkem je naprosto v pořádku. Alespoň podle mne. 

INGREDIENCE NA KULIČKY:

3 STŘEDNĚ VELKÉ LILKY

100 G PARMAZÁNU

2 STROUŽKY ČESNEKU

60 G TVRDŠÍHO CHLEBA

BAZALKOVÉ LÍSTKY

1 VEJCE

SŮL A PEPŘ

STROUHANKA NA OBALENÍ

OLIVOVÝ OLEJ 

INGREDIENCE NA OMÁČKU:

400 G RAJČAT

1 CIBULE

1 STROUŽEK ČESNEKU

1 MALÁ MRKEV

1 LŽÍCE PETRŽELE

1 LŽIČKA OREGÁNA

1 LŽIČKA TYMIÁNU

2 SNÍTKY ROZMARÝNU

1 DCL BÍLÉHO VÍNA

SŮL A PEPŘ

POSTUP:

Rozehřejte si troubu na 220 °C. Lilky opláchněte a jejich slupku na několika místech nakrojte. Podélně je rozřízněte a umístěte na plech. Pokapejte je olivovým olejem a pečte přibližně 25 minut. 

Než se lilek upeče nastrouhejte si parmazán, nakrájejte nadrobno chléb bez kůrky, nasekejte lístky bazalky, rozkvedlejte vejce a vše přemístěte do misky. Když je lilek upečený, tak vydlabejte jeho dužinu a přendejte k ostatním ingrediencím do misky, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. 

Vytvarujte menší kuličky a obalte je ve strouhance. Poté je pečte na olivovém oleji na mírně rozpálené pánvi.

Než se vám kuličky osmaží, připravte si rajčatovou omáčku. Cibuli nakrájejte najemno a pomalu ji smažte na olivovém oleji. Po chvíli přidejte česnek a všechny bylinky. Pokud vám vadí snítky tymiánu v jídle, tak ho svažte potravinovým provázkem a přidejte až později s rajčaty. Mrkve si nastrouhejte najemno a dejte též smažit. Posléze přidejte rajčata. Můžete spařit a oloupat čerstvá anebo použít z plechovky. Podlijte omáčku vínem a mírně vařte 15 minut. 

Usmažené lilkové kuličky přemístěte na talíř, zalijte rajčatovou omáčkou, a ještě pokrm ozdobte nastrouhaným parmazánem. Jako přílohu můžete zvolit buď bagetu nebo třeba bulgur.