Zaoblené vějířovité klobouky houby hlívy ústřičné připomínají tvarem i barvou ústřice, které se během růstu vzájemně překrývají a vytvářejí tak krásně členité trsy. Určitě jste slyšeli o jejích úžasných účincích na zdraví. Obsahuje betaglukany, které posilují imunitu, má velké antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí, zvyšuje tvorbu červených krvinek, a naopak snižuje krevní tlak, cukr a cholesterol v krvi. Navíc výborně chutná. Já mám z hlívy ústřičné nejraději guláš anebo ji občas jen tak lehce osmahnu a podávám na salátě, ale vyzkoušet ji můžete i ugrilovat.
INGREDIENCE:
600 G HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
3 CIBULE ŠALOTKY
3 STROUŽKY ČESNEKU
2 LŽÍCE SLADKÉ PAPRIKY
2 LŽIČKY MLETÉHO KMÍNU
1 LŽÍCE MAJORÁNKY
2 LŽÍCE RAJSKÉHO PROTLAKU
1 L ZELENINOVÉHO VÝVARU
2 LŽÍCE HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY NEBO KUZU
SŮL, KAJENSKÝ PEPŘ
OLIVOVÝ OLEJ
POSTUP:
Hlívu očistěte a nakrájejte na proužky. V hlubším hrnci rozpalte olej, osmažte cibuli, posléze přidejte česnek a přihoďte hlívu. Chvíli restujte, pak přisypte kmín, papriku, větší část majoránky a vše opékejte dohromady. Zalijte vývarem, přidejte rajský protlak, osolte, opepřete a nechte vařit 15 minut. Mouku nebo kuzu smíchejte s trochou studené vody, přilijte do hrnce a promíchejte. Guláš vařte dalších 15-20 minut, dokud nezhoustne.
Guláš podávejte s chlebem nebo s bramborami. Případně můžete brambory přidat přímo do guláše a vařit je rovnou v něm.