GULÁŠ Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

Zaoblené vějířovité klobouky houby hlívy ústřičné připomínají tvarem i barvou ústřice, které se během růstu vzájemně překrývají a vytvářejí tak krásně členité trsy. Určitě jste slyšeli o jejích úžasných účincích na zdraví. Obsahuje betaglukany, které posilují imunitu, má velké antioxidační účinky, které zpomalují proces stárnutí, zvyšuje tvorbu červených krvinek, a naopak snižuje krevní tlak, cukr a cholesterol v krvi. Navíc výborně chutná. Já mám z hlívy ústřičné nejraději guláš anebo ji občas jen tak lehce osmahnu a podávám na salátě, ale vyzkoušet ji můžete i ugrilovat.

INGREDIENCE:

600 G HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

3 CIBULE ŠALOTKY

3 STROUŽKY ČESNEKU

2 LŽÍCE SLADKÉ PAPRIKY

2 LŽIČKY MLETÉHO KMÍNU

1 LŽÍCE MAJORÁNKY

2 LŽÍCE RAJSKÉHO PROTLAKU

1 L ZELENINOVÉHO VÝVARU

2 LŽÍCE HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY NEBO KUZU

SŮL, KAJENSKÝ PEPŘ

OLIVOVÝ OLEJ

POSTUP:

Hlívu očistěte a nakrájejte na proužky. V hlubším hrnci rozpalte olej, osmažte cibuli, posléze přidejte česnek a přihoďte hlívu. Chvíli restujte, pak přisypte kmín, papriku, větší část majoránky a vše opékejte dohromady. Zalijte vývarem, přidejte rajský protlak, osolte, opepřete a nechte vařit 15 minut. Mouku nebo kuzu smíchejte s trochou studené vody, přilijte do hrnce a promíchejte. Guláš vařte dalších 15-20 minut, dokud nezhoustne.

Guláš podávejte s chlebem nebo s bramborami. Případně můžete brambory přidat přímo do guláše a vařit je rovnou v něm.