BRAMBOROVÉ TRADIČNÍ LOKŠE

To jsou pěkně škaredé lokše, že? Normálně bych řekla, že se nepovedly, ale protože jsem je pekla na škaredou středu, kdy se mají podávat nevzhledné placky, měla jsem radost, jak mi krásně vyšly. Tato středa připomíná Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek. Stejně jako popeleční středě se i téhle jinak říkalo sazometná, protože se vymetaly saze z komína a uklízelo se, ale neměli bychom se u toho škaredit, protože jinak by se nám zakaboněná tvář vracela každou středu. 

Lokše, což jsou bramborové placky typické pro Jižní Moravu a Slovenko. Výborné jsou s povidly a s mákem nebo naslano s brynzou i jako příloha k třeba k huse nebo kachně. 

INGREDIENCE:

600 G BRAMBOR

190 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

½ LŽIČKY SOLI

MÁSLO NEBO SÁDLO NA POTŘENÍ PLACEK

POSTUP:

Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.  Nechte nahřívat litinovou pánev nebo plotýnku. Brambory smíchejte s moukou a solí a vypracujte kompaktní těsto. Odkrajujte kousky těsta a na pomoučněném vále rozválejte na placky tenké přibližně 3 mm.

Opékejte je na sucho na dobře vyhřáté litinové pánvi nebo plotýnce. Rozpusťte si máslo nebo sádlo a každou placku mašlovačkou potřete.