ČOČKA NAKYSELO

Drobná, teplomilná, avšak nenáročná na pěstování, a přesto velmi výživná, taková je čočka provázející lidstvo již 8 000 let. V Čechách si čočka hned vedle hrachu držela důležité místo v lidové stravě, a to dokonce i v bohatých krajích. Později ji stejně jako ostatní luštěniny bohužel z velké části nahradily brambory a moučná jídla. Z čočky se vařívaly především polévky a kaše, a to nejen se zeleninou naslano, ale často se k ní přidávalo sušené ovoce a podávala se ve sladkém provedení. Po starobylém způsobu se do čočky nakyselo přidávalo kromě octu mléko či smetana, občas jíška a doplňovala se zelím, okurkou nebo někdy ovocem. O Vánocích bývala na Valašsku součástí vánoční polévky zvaná „ščedračka“ a dodnes si ji spoustu lidí tradičně vařívá na nový rok, jelikož věří, že přinese peníze a štěstí. Spojení čočky s hojností nejspíše pochází z příběhu dvojčat Ezaua a Jákoba ze Starého zákona začínající u talíře s čočkou, který rozpoutal soupeření o uznání jejich prvorozenectví a na dlouhou dobu je znepřátelil. Oba bratři opustili domov, protloukali se po světě, a nakonec oba nabyli dobrého postavení i majetku. Když se opět po mnoho letech setkali, odpustili si a rozešli se v lásce. 

Recept na čočku se zakysanou smetanou, který vám sem přidávám pochází z Valašska a našla jsem ho v Chuťovém místopisu Marie Úlehlové-Tilschové.

INGREDIENCE:
300 G ZELENÉ NEBO HNĚDÉ ČOČKY
1 LŽÍCE ŠPALDOVÉ MOUKY
250 ML ZAKYSANÉ SMETANY
50 G SLANINY
2 STŘEDNÍ CIBULE
BOBKOVÝ LIST
PÁR SNÍTKŮ TYMIÁNU
GHÍ NEBO MÁSLO, PŘÍPADNĚ SÁDLO
VEJCE PODLE POČTU STRÁVNÍKŮ
2-3 LŽÍCE OCTA
SŮL

POSTUP:
Čočku propláchněte a nechte ji dvě hodiny namočenou ve studené vodě. Ve stejné vodě ji můžete dát vařit spolu s bobkovým listem a tymiánem, ale solte až ke konci vaření, aby se čočka rychleji uvařila. Vody by nemělo být v čočce příliš, jelikož se bude zahušťovat zátřepkou. Než se čočka uvaří, osmahněte na tuku na plátky nakrájenou slaninu a dejte ji stranou. Poté ve stejném tuku orestujte cibuli a přidejte ke slanině. Když je čočka skoro měkká, okyselte ji, osolte a zalijte smetanou s rozmíchanou lžící mouky. Krátce povařte a servírujte omaštěnou cibulkou se slaninou, případně doplňte nakládanou zeleninou, volským okem či ztraceným vejcem.

Pro přípravu ztraceného vejce nejprve naplňte nižší hrnec vodou do výšky několika centimetrů a přiveďte ji těsně pod bod varu. Ode dna hrnce se budou pouštět malé bublinky, ale neměly by  klokotat na hladině. Vařečkou utvořte uprostřed vody vír. Vždy jen jedno vejce rozklepněte do hrnečku, přidejte lžíci octa a vložte do vodního víru. Bílek se díky točícísemu víru bude omotávat kolem žloutku. Případně mu můžete dopomoci lžící a bílek přes žloutek ovinout. Vejce vařte tři až čtyři minuty. Po uběhnutí času, je vyndejte děrovanou naběračkou a nechte okapat. Čočku podávejte se ztraceným vejcem.