JARNÍ QUICHE S HRÁŠKEM, FETOU A SEDMIKRÁSKOU

Půvabná, něžná, drobná, malá, vytrvalá, chutná, zdravá, hojivá, ochraňující a slunce milující, taková je rostlinka, kterou bereme u nás za samozřejmou, a přesto když se na jaře jejími květy osypou zahrady a louky, zaplesá nejedno srdce. Sedmikráska chudobka sice kvete po celý rok, pokud je zima mírná, ale svojí největší sílu v sobě koncentruje na jaře a když konečně začne svítit sluníčko, vyraší v nespočetném množství na všech zatravněných místech. Povětšinou nevyroste více než do 10 cm, ale věneček upletete i s takto krátkými stonky. V ezoterice jsou sedmikrásky spojovány s čistotou, nevinností a věrnou láskou. Rčení o sedmikráskách najdete i ve starých pověrách, v kterých se na příklad tvrdí, že kdo hledá lásku, měl by u sebe nosit sedmikrásku a pokud si chcete přivolat sen o milované osobě, máte si její kořen položit pod polštář. Sedmikráska rostoucí na zahradě kolem domu, jej údajně chrání před bleskem. Léčivé účinky sedmikrásky byly objeveny lidovými léčiteli již ve středověku a později je potvrdila a jasně definovala moderní věda. A co všechno dokáže sedmikráska ovlivnit? Především má protizánětlivé účinky a dokáže pomoci při zánětu močových cest či ledvin, ale i při bronchitidě, kdy podporuje vykašlávání. Její hojivé účinky lze využít u různých kožních potížích od ekzémů, akné, lupénky až po nehojící se rány. Podporuje činnost jater a žlučníku, podílí se na detoxikaci organismu, urychluje látkovou výměnu a pozitivně ovlivňuje trávení. Sáhnout po ní můžete pokud potřebujete podpořit obranyschopnost a zlepšit stav vaší pokožky, nehtů a vlasů. Tolik léčivé síly v sobě ukrývá, a ještě dokáže zdobit naše okolí. Její okrasnosti, a samozřejmě i úžasných účinků, můžete využít nejen při louhování v čaji, ale při vaření. Jarní saláty ozdobené sedmikráskou jsou již celkem běžné, dokonce na namazaném chlebu nikoho nepřekvapí, ale v teplé kuchyni se až tolik nevyužívá. Přitom je možné ji použít dle své fantazie kdekoliv, kam se dávají i jiné bylinky. Větší kvítka chutnají lehce nahořkle, ale mladé rostlinky poskytnou vašemu jídlu jen příjemné květinové tóny. Můžete si ji přidat do některé vaší oblíbené polévky anebo vyzkoušet quiche s mladým hráškem a sedmikráskou, který obohatí váš jarní jídelníček. Pokud budete chtít chuť a účinek této jemné bylinky posílit, uvařte si k jarnímu quiche čaj se sedmikráskou, buď Leros jednoodrůdový Velké květy sedmikráska nebo v kombinaci s echinaceou Maximum Imunita

INGREDIENCE NA TĚSTO:

250 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY 

120 G MÁSLA

1 VEJCE

3 LŽÍCE VODY

300 G LUŠTĚNIN 

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

200 G SÝRU FETA

250 G ŘECKÉHO JOGURTU

200 G MLADÉHO HRÁŠKU

80 G PARMAZÁNU

3 VEJCE

SŮL A PEPŘ

KŮRA Z 1 BIOCITRONU

ŠPETKA MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

HRST SEDMIKRÁSEK SUŠENÝCH I ČERSTVÝCH

PÁR SNÍTKŮ ŽEBŘÍČKU

POSTUP:

Studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte mouku, rozkvedlané vejce, sůl, studenou vodu a vypracujte hladké, celistvé těsto. Pokud by se vám těsto drolilo, přidejte ještě lžíci vody. Hotové těsto dejte odležet na hodinu do lednice. Odložené ho vyválejte na pomoučněném vále a přendejte do máslem vymazané pečící formy. Těsto nechte malý kousek přečnívat, ale ořežte ho tak, aby okraj byl stejnoměrný.  Těsto na dně propíchejte vidličkou, posypte suchými luštěninami a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 180°C.

Mezitím začněte chystat náplň. Fetu rozdrolte na co nejjemnější kousky, smíchejte ji s jogurtem a s vajíčky. Směs osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a nastrouhanou kůru z bio citronu.

Těsto po 20 minutách vyjměte z trouby, vysypte luštěniny a nechte chvíli zchladnout.

Poté rovnoměrně nalijte na předpečené těsto jogurtovou směs a posypte ji mladým hráškem. Pokud použijete hrášek mražený, nemusíte ho před tím rozmrazovat. Povrch posypte sedmikráskami a jemně nastrouhaným parmazánem. Do náplně můžete použít sušené Velké květy sedmikráska od Lerosu a okraje ozdobit lístky žebříčku. Quiche s náplní vraťte do trouby při stejné teplotě 180°C pečte dalších 20-25 minut, dokud povrch nezezlátne. Až před servírováním ozdobte quiche ještě sedmikráskami čerstvými. Umocníte tak vizuální zážitek z jídla evokující čerstvost a svěžest.