BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU A LIBEČKEM

Tady hraje hlavní roli přílohový salát. Abych byla přesná, jde o zapomenutou bylinu libeček, který jsem do bramborového salátu přidala a pozvedla ho do nebes. Tedy, alespoň já s Jakubem, jsme to tak vyhodnotili. Jeho výrazná kořeněná chuť připomínající maggi je opravdu nezaměnitelná a když ho použijete v jídle, posunete ho úplně jinak. My včera odpoledne uždibovali jeho listy a nemohli se té nové chutě nabažit. A to si představte, že zmínka o něm se našla již v římské kuchařce Apicius ze 4 století, ale do střední a západní Evropy se rozšířil až ve středověku. V dnešních receptech se skoro neobjevuje, ale když se podíváte do kuchařek Rettigové nebo ještě starších zdrojů, najdete ho nesčetněkrát. Jeho listy se skvěle hodí k dochucení jakýkoliv vývarů, brambor, omáček, dušených mas, paštik a marinád nebo všude tam, kam vám bude chuťově ladit.

INGREDIENCE:

5 VĚTŠÍCH BRAMBOR

1 ČERVENÁ CIBULE

2 STONKY ŘAPÍKATÉHO CELERU

1 ŘEPA

2 LŽÍCE KAPARY

2 PASTERIZOVANÉ ŽLOUTKY

2 LŽÍCE DIJONSKÉ HOŘČICE

150 ML OLIVOVÉHO OLEJE

ŠŤÁVA Z 1 CITRÓNU

1-2 LŽÍCE UMEOCTU

1 HRST LIBEČKOVÝCH LISTŮ

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nejprve si upečte řepu v alobalu při teplotě 200°C. Podle velikosti to zabere přibližně 45 minut. Poté ji sundejte slupku a nakrájejte na kostičky. Mezitím uvařte brambory ve slupce, oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky jako řepu. Žloutky s citrónovou šťávou vyšlehejte tyčovým mixérem do pěny a pak k nim tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte olivový olej. Vyrobenou majonézu dochuťte hořčicí a umeoctem.  K bramborám a řepě přidejte nakrájený řapíkatý celer, červenou cibuli, kapary, natrhané libečkové listy a zalijte domácí majonézou. Po proležení chutná nejvíce.