PEČENÁ ŘEPA S FETOU A RUKOLOU

Miluji zdravé a na přípravu nenáročné večeře. I když pečená řepa s fetou a rukolou skvěle poslouží též jako zajímavý předkrm. Alespoň já ji dělávám, když se u nás sejde větší sešlost. Pokud se ve skupince strávníků nenajde vyloženě zarytý odpůrce řepy bývají všichni nadšeni. Recept si pak ani nemusejí psát, jelikož je opravdu jednoduchý. Klíčové u tohoto pokrmu je nekupovat příliš starou řepu, aby nebyla cítit takovým tím sklepním odérem a určitě neměnit pečení za vaření. Pečením se v řepě krásně zkoncentruje její chuť, a navíc ještě trochu zesládne.

INGREDIENCE:

2 STŘEDNĚ VELKÉ ŘEPY

200 G SÝRU FETA

2-3 HRSTI RUKOLY

ŠŤÁVA Z ½ CITRÓNU

OLIVOVÝ OLEJ

3 STROUŽKY ČESNEKU (nebo dle chuti)

SŮL A PEPŘ

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 200°C. Řepu zabalte do alobalu, umístěte na plech a dejte péct. Doba pečení se může lišit dle velikosti a stáří řepy a též dle vašich preferencí, zda máte rádi řepu upečenou úplně do měkka anebo ji chcete ponechat uvnitř trochu syrovou. Já mám raději variantu druhou, a tak ji peču 35–40 minut. Jak je řepa upečená můžete zkontrolovat zapíchnutím vidličky do řepy, proto je dobré mít řepu umístěnou na plechu, kdyby z ní vytékala šťávu. Než se řepa upeče, tak prolisujeme česnek a zamícháme ho do olivového oleje.

Po upečení řepy rozbalíme alobal a necháme řepu trochu zchladnout. Pak ostrým nožíkem oloupeme slupku a řepu nakrájíme na tenké plátky. Plátky řepy rozmístíme na talíř, osolíme, opeříme, pokapeme citrónovou šťávou a polijeme olivovým olejem s česnekem. Řepu posypeme rozdrobenou fetou ozdobíme rukolou.