ČERVENÁ ČOČKA S RAJČATY

Na vaření dle starodávných receptů je nejhezčí to, že vás neustále popouzí k vlastní kreativitě. Musíte sami odhadnout množství jednotlivých ingrediencí, často si domýšlet postup a odhadovat teploty i délky vaření nebo pečení. Když už takhle zapojujete hlavu, tak vás samo napadne, že by se tam třeba ještě hodilo to či ono, a tak nenásilně tvoříte recepty své, aniž byste si to stanovili jako úkol. Jako třeba s tento recept na čočku s rajčaty, který jsem našla v Listech z české kuchařky od M. Úlehlové – Tilschové, kam jsem doplnila navíc mrkev, jarní cibulku, vývar, trochu vína a spousty různého koření z celého světa. Moc nám to chutnalo. Můj muž měl ještě další nápad, zabalit čočkovou směs s nastrouhaným sýrem do tortil. Výborné. Určitě by recept fungoval i s další kořenovou zeleninou nebo s dýní a jiným kořením. Co tím chci říct? Nebojte se experimentovat a recepty upravovat dle vaší fantazie, pak je radost z vaření ještě větší, když vytvoříte něco svého.

INGREDIENCE:
200 G ČERVENÉ ČOČKY
400 ML ZELENINOVÉHO VÝVARU
1 PLECHOVKA SEKANÝCH RAJČAT
8 CHERRY RAJČÁTEK
100 ML BÍLÉHO VÍNA LA FELCE FELCEBIANCO (z @warehouse1cz)
1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE
3 MRKVE
1 LŽIČKA MLETÉHO KMÍNU
1 LŽIČKA DRCENÝCH SEMÍNEK KORIANDRU
1 LŽIČKA ČREVENÉ KARI PASTY
GHÍ NEBO OLIVOVÝ OLEJ
JARNÍ CIBULKA
SŮL, PEPŘ

POSTUP:
Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte osmahnout na rozpálený tuk do širšího hrnce. Mrkve oškrábejte nakrájejte na kolečka a přihoďte k cibuli. Po chvíli restování přilejte víno a po jeho zredukování vývar. Vařte mrkev alespoň 10 minut a poté do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku. Do vařící se směsi překlopte sekaná rajčata z plechovky a přidejte veškeré koření. Cherry rajčata spařte, oloupejte a přihoďte do hrnce. Vařte ještě přibližně 15 minut. Servírujte s nasekanou jarní cibulkou.