SLANÝ KOLÁČ S DÝNÍ, FETOU A TYMIÁNEM

Na dýni si sice můžeme pochutnávat od konce léta až do konce podzimu, ale pro mě její čas vrcholí na konci října, kdy kromě dýňových dobrot z ní vyrábíme halloweenská strašidla. Nakupujeme většinou den před Halloweenem dýní hned několik, abychom z ní vařili či pekli a také abychom si užili její zdobení. Dýňovou polévky asi všichni znají, a tak jsem pro dnešní den pro vás vybrala jinou specialitu a tou je časem prověřený slaný koláč z ořechového těsta. Za tento recept vděčím své kamarádce Lindě Borároš, která mi ho dala asi před 12 lety a slaví úspěch neustále. Tento quiche vyřeší problém všem, co by sice rádi jedli slané koláče, ale nechutná jim těsto, z kterého se obvykle připravuje. Stejný problém jsem totiž měla i já do doby, než jsem začala dělat těsto ořechové. Skvěle se hodí k různým jiným slaným náplním, tak můžete zkoušet dle své fantazie a sdílet své nápady, nebo si počkat až uveřejním další kombinace.

INGREDIENCE:

170 G MÁSLA POKOJOVÉ TEPLOTY

1 VEJCE

150 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

100 G MLETÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

1 KG DÝNĚ HOKKAIDO NEBO MÁSLOVÁ

200 G FETA SÝRU

12 SNÍTKŮ TYMIÁNU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL

SŮL

POSTUP:

Nejprve utřete máslo s vejcem a pak zapracujte mouku a mleté ořechy. Důkladně těsto prohněťte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Zabalte těsto do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

Mezitím si připravte dýni. Dýni Hokkaido loupat nemusíte, takže je na vašem rozhodnutí, zda ji oloupete nebo ne. Já loupu, jelikož dětem to tak chutná více. Pokud se rozhodnete pro máslovou dýni, tak tu oloupejte určitě. Dýni po oloupaní rozkrájejte na plátky, tak abyste je mohli skládat do kruhu od středu až po okraj. To znamená, že musíte mít delší plátky na okrajovou část quiche a kratší plátky pro střed, abyste zaplnili celou plochu formy. Nakrájenou dýni dejte do mísy, zakapejte olivovým olejem, lehce posolte (pozor feta je slaná, tak nepřesolte) a přihoďte obrané lístečky tymiánu. Promíchejte, aby se všechny plátky dýně obalily jak olejem, tak lístečky tymiánu. Sýr feta nakrájejte stejným způsobem jako dýni. 

Ztuhlé těsto vyndejte z lednice, rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm

Vraťte těsto i s formou do lednice nechte opět zchladnout. Předehřejte si troubu na 200°C a pečte korpus „na slepo“ 10 minut. Poté vyndejte z trouby a vyskládejte po celé ploše quiche na střídačku plátky dýně a plátky fety. Snižte teplotu v troubě na 180 °C a pečte 25-30 minut dokud těsto nezezlátne a dýně nezměkne.