JEDNODUCHÝ ČOČKOVÝ SALÁT


K batátovo-pohankovým placičkám vždy jako přílohu podávám jednoduchý čočkový salát. Já mám moc ráda černou čočku Beluga, která se nemusí dopředu namáčet a velmi dobře chutná. Když teď během půstu nejíme moc maso (kromě ryb), tak více hlídám příjem bílkovin z neživočišných zdrojů. Čočka obecně obsahuje hodně bílkovin, vitamíny řady B, minerály, navíc ta černá obsahuje antioxidační pigment, který se vyskytuje i v bobulovitém ovoci. Hodí se skvěle i k rybám anebo jen do salátu třeba k večeři.

INGREDIENCE NA SALÁT:

300 G VAŘENÉ ČOČKY BELUGA (suché 120g) 

2 ČERVENÉ PAPRIKY

1 VĚTŠÍ ČERVENÁ CIBULE

SVAZEK HLADKOLISTÉ PETRŽELE

PŘÍPADNĚ RAJČE, OKURKA

SŮL

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE

2 LŽÍCE UMEOCTU

1 LŽIČKA JAVOROVÉHO SIRUPU

1 LŽIČKA DIJONSKÉ HOŘČICE

POSTUP:

Černou čočku Belugu povařte půl hodiny v osolené vodě a nechte zchladnout. Cibuli, papriku, případně okurku a rajče nakrájejte nadrobno a přidejte k čočce.  Připravte si zálivku smícháním všech ingrediencí a smíchejte s připravenou zeleninou a čočkou. Díky zdravě slané chuti umeoctu nemusíte salát dosolovat.

Pokud umeocet neznáte, mrkněte ke mně na blog do záložky ingredience, kde o něm píšu. Já se bez něj v kuchyni neobejdu.