KYNUTÉ BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY

Kynuté ovocné knedlíky, jsou další letní klasikou, která mám pocit se z dnešních kuchyň vytrácí. Podle mě se kynuté těsto nejvíce hodí k borůvkám. Alespoň tak tak to dělala babička Jaroslava, maminka od táty. Druhá babička zase vařila meruňkové knedlíky z tvarohového těsta a moje maminka umí ty nejlepší švestkové knedlíky z bramborového těsta. Zajímavé je, že každá měla ty své knedlíky a žádné jiné ani nezkoušela. Tedy moje máma je pořád ještě dělá a možná proto já se do nich ani nepouštím, protože si na nich pochutnám u ní. Ale letos se pustím i do těch bramborových. Slibuji J

INGREDIENCE:

600 G POLOHRUBÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

2 LŽIČKY TŘTINOVÉHO CUKRU

300 ML MLÉKA

ŠPETKA SOLI

42 G DROŽDÍ

1 VEJCE

500 G BORŮVEK

MÁSLO NA POLITÍ

TVRDÝ TVAROH NA STROUHÁNÍ

ZAKYSANÁ SMETANA

TŘTINOVÝ CUKR MOUČKA

POSTUP:

Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrolte do mísy, přidejte dvě lžičky cukru a zalijte jednou třetinou lehce ohřátého mléka. Po 10 minutách se začnou v míse tvořit bubliny a vy můžete přidat mouku, rozkvedlané vejce se zbytkem mléka a špetkou soli. Těsto hnětením pořádně provzdušněte a nechte pod utěrkou kynout přibližně 40 minut. Vykynuté těsto rozválejte na vále a rozkrájejte na čtverečky. Doprostřed každého čtverečku nasypte dvě lžičky borůvek, spojte konce těsta k sobě, vytvořte uzlíček a dotvarujte do knedlíku. Knedlíky nechte ještě 15 minut dokynout. Poté je vložte do vroucí osolené vody. Kynuté knedlíky se chovají jinak než z tvarohového těsta a drží se na hladině po celou dobu vaření. Tudíž jich do hrnce můžete dát jen tolik, kolik se jich vejde na hladinu a musíte je po 5 minutách otočit a pak vařit dalších 5 minut. Knedlíky po uvaření propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.  Knedlíky můžete podávat s nastrohaným tvrdým tvarohem, zakysanou smetanou či tvarohem, polité rozpuštěným máslem a pocukrované dle chuti.