JARNÍ SALÁT S QUINOU

Vždy když servíruji quinou nezapomínám důležitě dodat, že dnes jíme stravu kosmonautů. Ano, je to tak, díky své vysoké nutriční kvalitě ji NASA doporučila jako ideální stravu pro meziplanetární lety. Quinoa ale není žádný nový objev. Již staří Inkové ji měli v oblibě a údajně díky jejím vyživovacím schopnostem ji považovali za posvátnou. Dnes je quinoa neboli merlík čilský považován za superpotravinu, která obsahuje komplexní sacharidy, ale také vysoké množství bílkovin, esenciálních aminokyselin, minerálů a vitamínů. Navíc velmi dobře chutná a neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro vegany a všechny, co razí zdravou stravu. Využít ji můžete do salátů, polévek, ale třeba i do muffinů. 

INGREDIENCE:

1 A 1/2 HRNKU QUINOY

6 RAJČAT 

2 AVOKÁDA 

1 OKURKA

2–3 JARNÍ CIBULKY (nemusí být)

5 LŽIC OLIVOVÉHO OLEJE 

1 LŽÍCE UMEOCTU

ŠŤÁVA Z 1 LIMETY 

2 SVAZKY KORIANDRU (nebo hladkolisté petržele)

SŮL

POSTUP:

Quinou nejprve musíte propláchnout horkou vodou, protože jinak by její chuť byla hořká. Dělám to tak, že ji vložím do hustého síta a přeliji vroucí vodou přímo z konvice. Postup opakuji dvakrát. Po spaření přemístěte quinou do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a vařte pod pokličkou na středním plameni 15 minut. Voda by se měla úplně vyvařit a quinoa být nadýchaná, ne rozvařená nebo příliš tvrdá.

Mezitím, co se quinoa vaří si připravte zeleninu. Okurku oloupejte, avokáda zbavte slupky a pecky, omyjte rajčata, očistěte jarní cibulku a vše nakrájejte nadrobno. Připravte si zálivku z olivového oleje, limetové šťávy, Umeoctu a soli. Koriandr nebo petržel nasekejte nahrubo. Když se quinoa uvaří, tak z ní sceďte přebytečnou vodu a smíchejte s nakrájenou zeleninou, bylinkami a zálivkou. Pořádně promíchejte a můžete podávat. Salát je výborný jak teplý, tak studený.