KVĚTÁKOVÝ PUDINK

V kuchařkách Rettigové a Sandtnerové jsem před nedávnem narazila na zeleninové pudinky a teď na ně přišla konečně řada. Jako první jsem vyzkoušela květákový. Ještě jsem ho trochu více obohatila dalšími chutěmi a s napětím očekávala, co z toho vyleze. A vydařilo se. Nadýchaná svěží pochoutka, která krásně zasytí.

INGREDIENCE:

1 STŘEDNĚ VELKÝ KVĚTÁK

100 G ROHLÍKŮ NEBO HOUSEK

2-4 LŽÍCE SMETANY

70 G MÁSLA

2 VAJÍČKA

SŮL

KŮRA Z 1 BIOCITRÓNU

HRST HLADKOLISTÉ PETRŽELE

100 G SLANINY chcete-li

MÁSLO A STROUHANKU NA PŘÍPRAVU FORMY

POSTUP:

Očištěný květák, rozebraný na růžičky, vložte do osolené vody a 10 minut vařte. Květák sceďte a než vychladne, nakrájejte pečivo na kostičky a pokropte smetanou.  V míse umíchejte změklé máslo se žloutky, přidejte navlhčené pečivo, nastrouhanou citronovou kůru, naseknou petržel, případně nakrájenou slaninou a 2/3 květáku pokrájeného nadrobno.  Na závěr vmíchejte z bílků ušlehaný sníh.

Pudinkovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Dno formy vyložte zbývající třetinou květáku a pokryjte umíchanou hmotou. Pečte v parní troubě přibližně hodinu. Pokud parní troubu nemáte, vložte formu s pudinkem do jiné pečící formy s vodou a dejte takto péci do trouby vyhřáté na 180 °C. Pudink krásně vyběhne a na povrchu zezlatoví.

Po zchladnutí ho nakrájejte a servírujte ještě posypaný nasekanou petrželkou.