POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Rubínový poklad, který příroda stvořila v jedlé podobě červené řepy, oceňovali již naši předci před 3000 lety ve starověké Babylónii. První písemné zmínky pochází od starých Římanů, kteří obohacovali svůj jídelníček jen jejími listy a bulvu používali pro lékařské účely. Slované řepu řadili vedle obilí mezi základní potraviny, a dokonce bývá označována za předchůdkyni brambor. Řepa se může pyšnit nejen svou nezaměnitelnou chutí v které se mísí zemitost se sladkými tóny, ale i svými životodárnými účinky. Připravovat ji můžete na mnoho způsobů od vaření, dušení, pečení a vytvořit z ní salát, polévku nebo přílohu. Polévka z ní se dělávala tradičně na Těšínsku, jen se řepa nepekla, ale rovnou vařila ve vodě. Já s oblibou zeleninu před jejím použitím peču, jelikož krásně zintenzivní svoje chutě, obzvlášť ty sladké a když kdekoliv v průběhu vaření použijete místo vody vývar nebo část nahradíte vínem, výsledku to vždy jen prospěje.

INGREDIENCE:
3 STŘEDNĚ VELKÉ ČERVENÉ ŘEPY
1 VELKÁ ČERVENÁ CIBULE
2 STROUŽKY ČESNEKU
1L ZELENINOVÉHO VÝVARU
1-2 LŽÍCE UMEOCTU
2 LŽÍCE GHÍ NEBO OLIVOVÉHO OLEJE
SŮL, PEPŘ

POSTUP:
Řepy omyjte, osušte, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C dle velikosti přibližně na jednu hodinu. Mezitím si v hrnci rozehřejte tuk a osmahněte nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nakrájený česnek a krátkou chvilku restujte, poté zalijte vývarem. Máte-li rádi polévky hustší, ještě před přilitím vývaru osmahněte s cibulí vrchovatou lžíci mouky. Zda je řepa upečená zjistíte zapíchnutím vidličky až do jejího středu a když ještě klade trochu odpor, je hotová. Vybalte ji z alobalu, oloupejte, rozkrájejte a přidejte do vývaru. Přidejte sůl, pepř, umeocet a ještě chvíli povařte. Poté rozmixujte. Každá řepa má jinou intenzitu sladkosti, což zjistíte až po jejím upečení, takže pokud se vám bude zdát polévka málo sladká, ještě si ji doslaďte. Podávat ji můžete se zakysanou smetanou, dozdobit třeba jejími listy a dochutit vaším oblíbeným přírodním sýrem nebo fetou.