ŘEPA S BATÁTOU PO BURGUNDSKU

Při mém předvelikonočním půstu jsem nahromadila tolik receptů bez masa, že vás jimi ještě nějakou dobu budu zásobovat. V tomto ohledu to splnilo můj cíl a opravdu jsem svůj kuchařský repertoár obohatila o více zeleninových jídel. Jeden z receptů, který jsem zkoušela na dvakrát byla Řepa po Burgundsku od Green Kitchen. Poprvé jsme ji dělala přesně podle jejich kuchařky, ale při jeho finišování, jsem už měla nápad, jak ho ještě trochu vylepšit. Recept jsem tedy obohatila i o jinou zeleninu, a hlavně jsem vše nakonec pekla, čímž se všechny chutě zintenzivnily. Každý má ale jiné chutě, tak si případně můžete vyzkoušet obě verze a sami si zvolit tu, která vám bude více chutnat. A když už budete vařit takto zdravě, doporučuji jako ingeredienci i potom k párování s hotovým jídlem použít přírodní červené víno Tenute Dettori Renosu Rosso.

INGREDIENCE:

6 STŘEDNĚ VELKÝCH ČERVENÝCH ŘEP

4 MRKVE

2 PETRŽELE I S NATÍ

1 VELKÁ BATÁTA

2 ČERVENÉ CIBULE

4 STROUŽKY ČESNEKU

6 SNÍTKŮ TYMIÁNU

3 SNÍTKY TYMIÁNU

3 BOBKOVÉ LISTY

1 PLECHOVKA NAKRÁJENÝCH RAJČAT

2 LŽÍCE RAJČATOVÉHO PROTLAKU

300 ML ČERVENÉHO VÍNA TENUTE DETTORI RENOSU ROSSO

500 ML VÝVARU (zeleninový nebo hovězí)

15 HUB (dle toho, co je k dispozici-žampióny, shitake, hříbky)

2 LŽÍCE UMEOCTU

2 LŽIČKY ŠKROBU

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL A ČERNÝ PEPŘ

PŘÍLOHA DLE VÁS (čočka, tmavá rýže, bulgur)

POSTUP:

Nejprve si oloupejte veškerou zeleninu a nakrájejte na středně velké kostky. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek na plátky a začněte s restováním cibule na rozpáleném oleji v litinovém hrnci. Když je cibulka a česnek osmažený přidejte řepu, nasekaná rajčata, protlak, vývar, víno, svázané bylinky, sůl, pepř a vařte na plotně na středně silném ohni 20 minut. Poté do hrnce přidejte nakrájenou mrkev, petržel a batáty a přendejte hrnec do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte přibližně 25-30 minut. 

Mezitím si očistěte houby, nakrájejte je na plátky, osolte je, opepřete a opečte zprudka na olivovém oleji na pánvi.

Vyndejte si hrnec s gulášem z trouby a zkontrolujte, zda je vše dobře propečeno. Dochuťte solí, pepřem, Umeoctem a pokud není konzistence dostatečně hustá, použijte škrob na zahuštění. Trochu omáčky z guláše odeberete do hrnečku a rozmíchejte se škrobem. Pak přelijete zpátky do guláše a za občasného míchání povařte ještě 15 minut. Pokud byla zelenina již dostatečně měkká při vytažení hrnce z trouby, ale chcete guláš zahustit, slijte omáčku do jiného kastrůlku a zahustěte ji vedle. Rozvařená zelenina ztrácí chuť, tak je potřeba se tomu vyhnout. Na závěr do guláše vmíchejte osmažené houby, pár si jich můžete nechat na ozdobu.

Hotový zeleninový guláš můžete podávat ozdobený nasekanou hladkolistou petrželí anebo nakládanými cibulkami. Přílohu si zvolte, dle toho, co máte rádi a nebo dle mého odporučení v seznamu ingrediencí.