PEČENÉ LILKY SE ŠAFRÁNOVÝM JOGURTEM, GRANÁTOVÝM JABLKEM A OŘÍŠKY

Tak jsem konečně vyzkoušela jeden ze světově nejoblíbenějších receptů slavného izraelského kuchaře Ottolengiho a musím mu opět složit hold. Myslela jsem si, že pečené lilky už u nás doma vyběhly z „módy“, ale v této úžasné chuťové kombinaci nabraly druhý dech. Ne nadarmo se o kuchyni Otttolengiho říká, že je pestrobarevná, originální a zároveň nekomplikovaná. I když já tedy zrovna dnes měla komplikace sehnat jak piniové oříšky, tak bazalku, ale jelikož vyzkoušení receptu už nestrpělo odkladu, nahradila jsem je ořechy makadamovými a koriandrem. Za mě byl výsledek možná ještě lepší, než ke kterému vede originální receptura, jelikož bazalku momentálně moc nemusím. Plánuji lilky se šafránovým jogurtem připravit na silvestrovský večer a zapíjet je italským šumivým vínem Gancia Asti, které je vyráběno z muškátu. Pokud máte raději méně sladké, doporučuji Gancia Prosecco Brut, které vás pohladí mimořádně jemnou a svěží chutí, s tóny zeleného jablka a květy akácie. Navíc pokud máte rádi tradiční značky, tak tahle vás rozhodně nezklame. Gancia pochází z roku 1850 a do historie se zapsala jako první italské šumivé víno. 

INGREDIENCE:

1 VĚTŠÍ LILEK

2 LŽÍCE PINIOVÝCH NEBO NASEKANÝCH MAKADAMOVÝCH OŘECHŮ

3 LŽÍCE JADÉREK GRANÁTOVÉHO JABLKA

180 G ŘECKÉHO JOGURTU

1 STROUŽEK PROLISOVANÉHO ČESNEKU

1 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE

PÁR SNÍTKŮ ŠAFRÁNU

1 HRST BAZALKOVÝCH NEBO KORIANDROVÝCH LISTŮ 

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nejprve si upečte lilky, které si můžete připravit třeba i den či dva dopředu. Troubu předehřejte na 220°C. Lilky nakrájejte na kolečka nebo dlouhé klínky tlusté 2 cm a potřete je z obou stran velkým množstvím olivového oleje. Osolte je, opepřete a poklaďte na plech vyložený pečícím papírem nebo je dejte do pekáče. Pečte 20-35 minut, dokud nejsou plátky světle hnědé. Po upečení nechte lilky zchladnout na pokojovou teplotu.

Mezitím se pusťte do přípravy šafránového jogurtu. Šafránová vlákna dejte do malé mističky a přelijte je třemi lžícemi horké vody. Po 5 minutách louhování přelijte žlutou tekutinu do větší mísy a přidejte k ní řecký jogurt, česnek, citrónovou šťávu, olivový olej a sůl. Vše pořádně prošlehejte, dokud vám nevznikne hladká, zlatá omáčka. Omáčku dejte vychladit do lednice.

Před podáváním rozložte plátky lilky na velký talíř a pokapejte je šafránovým jogurtem, posypte oříšky, jadérky granátového jablka a ozdobte bazalkou nebo koriandrem.