TEPLÝ FENYKL S HRÁŠKEM

Někomu je fenykl známý jako zelenina, jiný ho spíše využívá jako koření. Jeho anýzová chuť je oblíbená hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Jako koření se používá k ochucení chleba, přidává se do sladkostí, sladkého pečiva. Stonky fenyklu mají nasládlou chuť, která trochu připomíná celer. Já jsem kolem anýzu chodila dlouhou dobu, než jsem se rozhodla ho koupit a zkusit ho nějak připravit. Chvíli jsem do napařovala, pak osmahla na pánvi a zkombinovala s hráškem. Fenykl však můžete nakrájet jak do polévky, tak do salátu nebo ho můžete použít na ochucení dušených pokrmů. Jeho výhodou je, že má i léčivým účinky fungující proti křečím a nadýmání. Jak připravujete fenykl vy?

INGREDIENCE:

2 BULVY ČERSTVÉHO FENYKLU

250 G MRAŽENÉHO HRÁŠKU

1 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY 

GHÍ (nebo olivový olej)

SŮL

POSTUP:

Fenykl omyjte, odstraňte horní obalové listy, konce stonků, odkrojte tuhý spodek a rozřízněte ho na osminky. Drobné zelené chocholky ze středu si můžete schovat na ozdobení. Doporučuji nejprve fenykl nechat změknout 10 minut v páře, abyste zkrátili přípravu na pánvi. Když je fenykl napařený, přendejte ho na rozehřátou pánev s již rozpuštěným ghí a do napařovacího hrnce dejte zmražený hrášek. Fenykl osolte, zakápněte citrónovou šťávou a takto necháte alespoň 15 minut dusit. Nezapomeňte po chvilce přestat napařovat hrášek. Pokud máte rádi čerstvou chuť‘ tak stačí 3-4 minuty. Hrášek pak přidáte ke konci dušení k fenyklu, ozdobíte zelenými chocholkami z fenyklu a je hotovo. 

K fenyklu s hráškem se výborně hodí ryba. Můžete vyzkoušet kombinaci s candátem a bílým vínem Don Jacobo.