PESTROBAREVNÁ ZELENINOVÁ MUSAKA

Musaka je úžasně prohřívající a syté jídlo, které člověk ocení v těchto sychravých dnech, kdy sice není až taková zima, ale je pěkně „vlezlo“. Já jsem poprvé ochutnala musaku kdysi v Řecku a zachutnala mi natolik, že jsem pátrala po receptu, abych si mohla udělat radost i doma. Receptů jsem našla nespočet a měly shodné snad jen použití lilku, rajčat, paprik a sýrové krusty navrchu. Mám tyhle variabilní recepty moc ráda, jelikož si člověk může nechat vést svými chutěmi a přidat si do pekáčku, co je mu libo. Můžete si svoji musaku obohatit o brambory, cuketu, fazole, houby a buď ji připravit ve verzi vegetariánské nebo masové. Záleží jen a jen na vás.

O musace se říká, že její příprava zabere půl dne. Ať jsem dělala verzi s masem nebo zeleninovou, vešla jsem se vždy do hodiny a půl. Základ je si to moc nekomplikovat smažením zeleniny na pánvi, ale dát ji do trouby a mezitím připravovat jiné ingredience. Pak vše hezky navrstvit do pekáčku a šoupnout do trouby. Nejlepší je na ní svrchní křupavá krusta.

INGREDIENCE:

10 STŘEDNĚ VELKÝCH BRAMBOR

1 ŽLUTÁ PAPRIKA

1 ČERVENÁ PAPRIKA

2 CUKETY

1 VĚTŠÍ LILEK

5 STROUŽKŮ ČESNEKU

1 PLECHOVKA SEKANÝCH RAJČAT (nebo čerstvých rajčat spařených, oloupaných a nakrájených)

200 ML SMETANOVÉHO JOGURTU

200 G SÝRU FETA

2 VEJCE

½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU

1 LŽÍCE TYMIÁNU

1 LŽÍCE OREGÁNA

OLIVOVÝ OLEJ

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nejprve si dejte předehřát troubu na 180 °C. Brambory, lilky, cukety pokrájejte na kolečka přibližně půl až centimetr silné, papriky očistěte a rozkrájejte podélně na dva centimetry široké kusy. Vyložte si dva plechy pečícím papírem a všechnu zeleninu včetně brambor tam vyskládejte. Zakapejte pořádně olivovým olejem, lehce osolte a dejte péct do trouby na 25 minut.

Mezitím, než se vám zelenina upeče si připravte sýrovo-jogurtovou krustu. Jogurt přemístěte do misky a přidejte k němu rozdrobenou fetu, přimíchejte vejce a muškátový oříšek, osolte, opepřete. Do sekaných rajčat vmíchejte propasírovaný česnek, bylinky, sůl a pepř.

Připravte si pekáček, který zevnitř pomažte olivovým olejem. Když je zelenina upečená, vrstvěte na střídačku do něj na střídačku brambory a ostatní zeleninu. Když máte hotovo zalijte vše rajčatovou směsí a navrch naneste jogurtovou směs s fetou. Zvyšte teplotu trouby na 200 °C a pečte, dokud povrch lehce nezhnědne. Trvá to přibližně 25-30 minut.