ŽLUTÁ CUKETOVÁ POLÉVKA

Žlutá cuketa je pro mě objev letošního léta. Zamlouvá se mi její křehkost, výraznější chuť a minimální množství droboučkých semínek uvnitř. Vznikla zkřížením s dvoubarevnými okrasnými tykvičkami, díky čemuž její dužina vyniká pěkným krémovým zbarvením. Další ingrediencí, která mě nadchla na mých cestách po Řecku, je žlutý půlený hrách. Vyhovuje mi, že se nemusí před vařením namáčet, je velmi vydatný a dodá bílkoviny vysoké kvality. Obé jsem spojila do výtečné polévky, která nejenže zasytí, ale i výborně chutná. Cuketu jsem upekla, protože tím se její aroma ještě zesílí.

INGREDIENCE:
100 G ŽLUTÉHO PŮLENÉHO HRACHU
2 ŽLUTÉ CUKETY
2 ZELENINOVÉ VÝVARY 
1 VĚTŠÍ CIBULE
2-3 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE
½ LŽIČKY MLETÉHO KORIANDRU
½ LŽIČKY KURKUMY
SŮL, BÍLÝ PEPŘ
BYLINKOVÉ PESTO
PINIOVÉ OŘÍŠKY

Nakrájenou cibuli osmahněte lehce do zlatova, přidejte propláchnutý hrách a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Hrách vařte až do úplného změknutí (přibližně půl hodiny). Omytou cuketu podélně rozkrojte a pokrájejte na půlměsíčky. Přemístěte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a pečte v troubě vyhřáté na 180°C dvacet minut. Upečenou cuketu přidejte k vařenému hrachu, přilejte vývary, přidejte mletý koriandr, kurkumu, sůl a pepř a ještě chvíli povařte. Poté polévku rozmixujte do hladkého krému. Servírovat můžete s pestem, které máte rádi a piniovými oříšky.