CIBULAČKA S BAGETOU A ROZPEČENÝM SÝREM

Víte, kdo se může pochlubit nedbalou elegancí a velkou dávkou šarmantnosti? Ano, ano je to někdo z Francie…dáma zvaná Cibulačka. Je tak přístupná, že by se zdálo, že každý si ji může dovolit, ale přitom musíte být vybaveni pár triky, abyste ji dostali, tam kam chcete. K tomu by vám mohlo dopomoci správné obsazení role vedlejší. Já vám mohu s nejlepším svědomím doporučit jednoho Monsieura s jménem Rosé Corail pocházející ze Château de Rooquefort, který paní Cibulačku i vás strhne svou něhou, jemností a zdrženlivou elegancí. O jejich snoubení si můžete přečíst více v receptu níže.

INGREDIENCE:

10 STŘEDNĚ VELKÝCH CIBULÍ

2 DL BÍLÉHO NEBO RŮŽOVÉHO VÍNA (já použila Château de Roquefort  Rosé CORAIL)

2L KVALITNÍHO VÝVARU (ideálně hovězí)

3 SNÍTKY ROZMARÝNU

2 SNÍTKY TYMIÁNU

2-3 LŽIČKY KUZU NEBO KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU

SŮL, ČERSTVĚ NAMLETÝ PEPŘ

GHÍ NEBO OLIVOVÝ OLEJ 

8 PLÁTKŮ BAGETY

120 G ČEDARU NEBO PARMAZÁNU

POSTUP:

Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké půlměsíce. Rozehřejte ghí nebo olivový olej buď ve větším hrnci, v kterém pak budete polévku vařit nebo na pánvi. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji smažte, dokud nezezlátne a nezměkne. Mě se lépe cibule smaží na pánvi, ale použitím hrnce si zase ušetříte nádobí. Důležité je cibuli smažit opravdu dostatečně dlouho, aby přirozeně zkaramelizovala. Když jsem cibulačku dělala poprvé, smažila jsem cibuli na moc prudkém ohni, takže byla brzo hnědá, ale pořádně nezkaramelizovala. Chce to tedy trpělivost a alespoň 30 minut pomalu smažit. Když je cibule hotová, přendejte ji do hrnce, zalijte vínem a ještě přibližně 5 minut smažte, aby se odpařil alkohol. Poté zalijte vývarem, přihoďte svázaný rozmarýn a vařte dalších 15 minut. Pokud chcete mít cibulačku hustší, tak odeberte po chvíli trochu vývaru do malého hrnečku a rozmíchejte v něm kuzu nebo kukuřičný škrob a nalijte zpět k polévce. Samozřejmě můžete zahustit i klasickou jíškou. 

Mezitím, co se vám polévka vaří si připravte bagetky se sýrem. Rozpalte si troubu na 200 °C, umístěte plátky bagety na plech vyložený pečícím papírem a dejte je do trouby. Přibližně po 10-15 minutách, když zezlátnou, tak na ně nasypte sýr a vraťte je na dalších 5 minut do trouby, dokud se sýr na bagetkách nerozpeče. 

Polévku před servírováním ozdobte čerstvými lístky tymiánu a do středu umístěte upečené bagetky se sýrem.

K polévce se krásně hodí růžové víno Chateau Roquefort CORAIL, které bylo použito i na vaření.