HUSÍ STEHNA NA KDOULÍCH A MADEIŘE, S PEČENÝM ZELÍM A DÝŇOVÝMI CHILLI NOKY

Husa s červeným zelím a knedlíkem je moje oblíbené jídlo a milá vzpomínka na dětství. Možná i vaše a pečete husu stejně jako vaše maminka nebo babička. Kdybyste však zatoužili po lehké obměně, můžete zkusit jablka, které se k huse klasicky dávají, vyměnit za kdoule a přilít trochu Madeiry. Jantarová barva Madeiry se změní po půl hodině pečení do tmavé a po dalších 3 hodinách masu propůjčí úžasný sladkokyselý nádech. Místo knedlíků můžete podávat dýňové noky se špetkou chilli a zelí místo dušení upéct. Tradičnímu svatomartinskému menu tak vdechnete trochu netradiční pojetí. A proč by ne? 🙂 🙂 🙂

INGREDIENCE NA HUSU:

2 HUSÍ STEHNA

2 KDOULE

100 ML MADEIRA FINE RICH 3 Y.R.

SŮL, PEPŘ

INGREDIENCE NA ZELÍ:

ČERVENÉ ZELÍ

OLIVOVÝ OLEJ

VLAŠSKÉ OŘECHY

SŮL

INGREDIENCE NA HOŘČIČNOU ZÁLIVKU:

50 ML JABLEČNÉHO BLASAMICA GÖLLES

3 LŽÍCE DIJONSKÉ HOŘČICE

200 ML OLIVOVÉHO OLEJE

1 LŽÍCE UMEOCTU

1 LŽÍCE MEDU

POSTUP:

Zkontrolujte, zda jsou stehna husy dobře oškubaná a případně dočistěte. Omyjte je a vložte do pekáčku. Posolte, opepřete, zalijte Madeirou a podlijte vodou. Vložte v odkrytém pekáčku do trouby vyhřáté na 210 °C a nechte stehna zatáhnout. Mezitím kdoule omyjte a rozčtvrťte. Po 20 minutách pekáček vyndejte, obložte stehna kdoulemi a přikryté pečte další tři hodiny na 160°C. Občas stehna přelijte výpekem z pekáčku anebo je obracejte. 

Zelí zbavte svrchních listů, nakrájejte na plátky silný přibližně 1 cm a poklaďte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte zelí olivovým olejem a osolte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 30 minut. Pokud budete zelí dávat péct k husím stehnům, tedy na teplotu 160 °C, nechte ho v troubě alespoň půl hodiny. Než se zelí upeče, připravte si zálivku jednoduše smícháním všech ingrediencí. Když je zelí upečené, pokrájejte ho ještě na menší kousky, zalijte hořčičnou zálivkou a posypte nalámanými vlašskými ořechy.

Noky připravte dle postupu zde.