UMEOCET

Pokud v mé kuchyni začne docházet Umeocet, začnu propadat panice. Používám ho totiž téměř každý den. Nejen že je zdravý, ale též umí vytahovat nebo zesilovat všechny chutě. Vždycky když si při ochutnávaní uvařeného jídla říkám, že tomu něco chybí, lžíce umeoctu to vyřeší. Umeocet neboli vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci japonských švestiček  umeboši, takže se vlastně nejedná o skutečný ocet. Obsahuje totiž místo kyseliny octové kyselinu citrónovou. Jeho chut’ není klasicky kyselá, jak byste u octu očekávali, ale výrazně slano-kyselá, jelikož kromě extraktu z japonských švestiček a listů perilly obsahuje 30% mořské soli. Slovo umeocet vzniklo z ume-su, což je tekuté ochucovadlo a dokáže zvyšovat chuť k jídlu.

Umeocet je doporučován proti žaludečním problémům, jelikož dokáže zlepšit trávení a omezit pálení žáhy. A to především díky tomu, že funguje jako zásaditá potravina a snižuje kyselost v těle. Napomáhá též proti bolestem hlavy, snižuje únavu a zpomaluje stárnutí. Dokáže neutralizovat toxiny a je bohatý na minerální látky, enzymy a vitamíny.