DÝŇOVÉ CUPCAKY S JAVOROVÝM SIRUPEM A ČOKOLÁDOU

Během dýňové sezóny se mi občas stane, že si připravím více dýňového pyré, než je potřeba do daného receptu, a tak je dobré mít v kapse více možností, jak jej upotřebit. Dýně je úžasně variabilní a dokáže potěšit v slaných i sladkých kombinacích. Jedna ze sladkých variant, které máme oblíbené, jsou dýňové muffiny. Skvělé jsou trochu okořeněné a zároveň doplněné hořkou čokoládou, a to jak uvnitř muffinů, tak na jejich vrchu. On to tedy pak již není muffin, ale capcake. Rozdíl mezi muffinem a cupcakem není jen v jejich zdobení na závěr, ale též v použití druhu mouky a konzistence těsta. Do muffinů se dává mouka polohrubá, kdežto do cupcaků mouka hladká, čímž vznikne tekutější těsto, které tolik nevykyne.  A věděli jste, že cupcaky jsou také vintage záležitostí? První zmínka o nich byla v Americe již v roce 1796.

INGREDIENCE NA TĚSTO:

250 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

250 G DÝŇOVÉHO PYRÉ (jak ho udělat najdete zde)

100 G TŘTINOVÉHO CUKRU

80 G JAVOROVÉHO SIRUPU (můžete nahradit cukrem)

30 G ROZPUŠTĚNÉHO MÁSLA

1 LŽIČKA PRÁŠKU DO PEČIVA

1 LŽIČKA JEDLÉ SODY

1 LŽIČKA VANILKY

1 LŽIČKA SKOŘICE

1 LŽIČKA SUŠENÉHO ZÁZVORU

ŠPETKA SOLI

1 VEJCE

100 G NAHRUBO NASEKANÉ HOŘKÉ ČOKOLÁDY

INGREDIENCE NA KRÉM:

150 G MASCARPONE

150 G SMETANY NA ŠLWHÁNÍ

100 G HOŘKÉ ČOKOLÁDY

1–2 LŽÍCE GRAND MARNIER

POSTUP:

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si muffinovou formu a vyložte papírovými košíčky. V jedné míse smíchejte suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, cukr, jedlou sodu, sůl, vanilku, skořici a zázvor; v druhé míse důkladně promíchejte tekuté ingredience – javorový sirup, vejce, dýňové pyré, rozpuštěné vychladlé máslo. Suché ingredience postupně přisypávejte do tekutých a vždy lehce zamíchejte, aby se dokonale spojily, ale směs zbytečně nepřimíchávejte. Na závěr vmíchejte nahrubo nastrouhanou čokoládu. 

Těsto rozlijte do košíčků přibližně do ¾ jejich objemu a dejte péct na 20-25. minut. Zda jsou muffiny upečené můžete zkontrolovat vpíchnutím špejle do těsta. Pokud je špejle čistá, máte upečeno. 

Než se vám však muffiny upečou, můžete se pustit do přípravy krému. Smetanu nalijte do malého kastrůlku a zahřívejte, ale nevařte. Nalámejte hořkou čokoládu a nechte ji ve smetaně rozpustit. Po celou dobu smetanu s čokoládou míchejte. Až se všechna čokoláda rozpustí, odstavte hrnec a při občasném promíchávání nechte zchladnout. Po jejím zchladnutí do vzniklého krému přimíchejte mascarpone. K vyšlehání můžete použít metlu, ale krém nepřešlehejte, jinak vám zřídne.

Než se pustíte do přeměny muffinů v cupcaky, nechte je pořádně zchladnout. Pytlík na zdobení naplňte krémem a navršte jej dle libosti na muffiny. Já nikdy nezdobím všechny cupcaky najednou, ale jen ty, co se chystáme snít. Krém uchovám v uzavíratelné nádobě a vždy čerstvě zdobím před dalším servírováním, k čemuž dojde nanejvýš druhý den. Pak už jsou cupcaky snědené 🙂