NEPEČENÝ DÝŇOVÝ CHEESECAKE DO SKLA

Pokud máte přebytek dýňového pyré a nechce se vám do žádného velkého pečení nebo vaření, mám pro vás skvělý tip na velmi jednoduchý desert do skla. Klidně ho můžete nazývat nepečený cheescake J. Pro jeho výrobu potřebujete jen pár ingrediencí a je hned hotový. Okouzlí vás nejen svojí nenáročnou přípravou, ale i chuťovou rafinovaností a elegantním vzhledem. My si ho určitě během dýňové sezóny párkrát uděláme.

INGREDIENCE:

HRST VLAŠKÝCH NEBO PEKANOVÝCH OŘECHŮ

2 DIGESTIVE SUŠENKY 

1/2 LŽIČKY DÝŇOVÉHO KOŘENÍ (skořice, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření, muškátový ořech)

200 G MASCARPONE

300 G ŘECKÉHO JOGURTU

100 ML JAVOROVÉHO SIRUPU

400 G DÝŇOVÉHO PYRÉ

½ LŽIČKY VANILKOVÉHO EXTRAKTU

ŠPETKA SOLI

POSTUP:

Nejprve si připravte drobenku z ořechů a sušenek. Ořechy dejte na pánev a nasucho je nechte přibližně 5 minut opékat. Občas je promíchejte, aby se vám nespálily. Pak přendejte sušenky, ¼ lžičky dýňového koření a ořechy do nádoby se sekáčkem a tyčovým mixérem rozmělněte nadrobno. Nepřežeňte to, ať nevyrobíte ořechové máslo.  

V kuchyňském robotu smíchejte mascarpone (3 lžíce si nechte stranou) s polovinou řeckého jogurtu, polovinou javorového sirupu a vanilkou. Dejte si záležet, aby směs byla zcela hladká. Přendejte směs do jiné nádoby. Mísu kuchyňského robotu ani nevymývejte a rovnou do ní dejte dýňové pyré, 3 lžíce mascarpone, druhou polovinu jogurtu a javorového sirupu, dýňovou směs koření, špetku soli a opět míchejte dohladka. Do připravených skleniček nejprve dejte 4 lžíce dýňového pyré, potom 2 lžíce náplně z mascarpone a povrch posypte sušenkovou drobenkou. 

VÝROBA DÝÑOVÉHO PYRÉ:

Předehřejte troubu na 180 °C. Neoloupanou dýni přepulte, vydlabejte semínka a dejte na plech vyložený pečícím papírem, tak aby obě půlky ležely rozříznutou částí dolů. Dýni pečte, dokud není měkká a nedá se propíchnout vidličkou. Pečení může trvat 45 minut až jednu hodinu. Po vytažení z trouby a krátkém zchladnutí z ní vydlabejte dužinu, kterou rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem dohladka.

Pokud se vám zdá pyré příliš řídké, můžete ho přendat do cedníku a nechat pár hodin odkapat. Pyré vám vydrží dva dny v lednici a nebo ho můžete zamrazit a použít později.