PEČENÁ KAPUSTA PLNĚNÁ MASEM

Kapusta má neuvěřitelnou výhodu, že dle odrůdy ji můžete sklízet od května do ledna. Naše děti ji zatím ještě moc nemusí, takže i když je téměř celý rok k dispozici, vařím ji méně, než bych chtěla. Někdy si alespoň jako přílohu upeču malé kapustičky a dám si je samotné nebo v salátu s brokolicí. Ráda mám i kapustové pesto nebo kapustové karbanátky, v kterých ji zvládnou i děti. K mé radosti jsem v Sandtnerce objevila další zajímavý recept, a to na plněnou kapustu. Nepatrně jsem ho upravila a další kapustová pochoutka je na světě. 

INGREDIENCE:

100 G PEČENÉHO VEPŘOVÉHO NEBO TELECÍHO MASA

1 MENŠÍ MLADÁ KAPUSTA

150 G ANGLICKÉ SLANINY

200 ML BÍLÉHO VÍNA DON JACOBO TEMPRANILLO BLANCO ECOLÓGICO

60 G PŘEPUŠTĚNÉHO NEBO KLASICKÉHO MÁSLA

20 G CIBULE

80 G RÝŽE

1 VEJCE

30 G STROUHANKY

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Nejprve si dejte na plotnu vařit ve větším hrnci vodu. Hlávku kapusty operte, vroucí vodu osolte a kapustu v ní krátce spařte. Kapustu přendejte na plech vyložený pečícím papírem a její listy poněkud rozložte. Dejte na polovinu másla smažit nadrobno nasekanou cibulku a 100 g nakrájené slaniny. Po chvíli přidejte rýži, zalijte ji vínem a povařte do poloměkka. Poté sundejte z plotny, přidejte nakrájené pečené maso a přilijte rozkvedlané vajíčko. Osolte, opepřete, promíchejte a vzniklou směs vrstvěte za každý list kapusty. Po naplnění kapustu svažte potravinářským provázkem a dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 180°C. 

Před koncem pečení si začněte připravovat posypku. Rozpusťte zbývající máslo a osmahněte na něm nejdříve 50 g nakrájené slaniny a pak přidejte strouhanku. Opékejte, dokud strouhanka nezezlátne.

Po vyndání z trouby odstraňte z kapusty provázek, případně odstraňte svrchní spálené listy a nakrájejte na plátky. Každý plátek ozdobte posypkou a podávejte. 

V originálním předpisu Sandtnerová kapustu vaří. Naplněnou ji vloží do vlhké utěrky, zaváže a vloží do slané vroucí vody, kde ji vaří 1 hodinu.