TOPENKY S KOURY A LIBEČKOVÝM PESTEM

O topence, neboli plátku opečeného chleba, se našla zmínka už ve spojení s hostinou, kterou pořádala kněžna Libuše. Zdá se, že je to taková naše česká specialita, i když samozřejmě v Itálii mají brushettu, ale ta se připravuje z bílého pečiva a trochu jinak. Není tedy překvapením, že v nejstarší české tištěné kuchařce od Severina mladšího ze 16.století ji najdete také. „Koury na topenky“ se připravovaly tak, že se uvařilo na kusy nasekaná slepice, z níž se obralo maso. Do vývaru se pak dala petržel, pepř, zázvor, muškátový květ a nechal se na další použití. Opekla se topenka, „velmi čistě brunátně“ a obložila se kuřecím masem promaštěným sádlem. To je krásná inspirace z historie, jak využít maso do posledního kousku. Asi je jedno, jestli dáte na topinku maso pečené nebo vařené a kdyby se vám nechtělo mastit sádlem, můžete si ji vylepšit třeba pestem. Já si připravila libečkové, a tak vám se dávám recept jen na něj, protože opéct chleba a obrat vařené či pečené maso určitě umí každý z vás. 

K topénkám s výrazným libečkovým pestem se kvěle hodí přírodní bílé víno Immich-Batterieberg Riesling Kabinett C.A.I., které je bezpochyby osobitým ryzlink ryzlinků, schopný vás každým douškem uspokojit. Toto vynikající, mimořádně osobní víno, jehož energie je bezuzdná, má vlastnosti mladého ryzlinku, které jsou povzbuzující a nenahraditelné. Je skvělým vyjádřením jedinečného, obtížného a fascinujícího terroir. Jeho iniciály C.A.I. jsou poctou „chlápkovi s dynamitem“, Carlu Augustu Immichovi, jehož rozhodnutím bylo pomocí náloží formovat kopec Batterieberg mezi lety 1841 a 1845 a vytvořit terasy s vinicemi a vinnou révou. K dostání je v karlínské prodejně Warehouse#1 nebo na jejich eshopu.

INGREDIENCE:

50 G PÍNIOVÝCH NEBO SLUNEČNICOVÝCH JADÉREK

50 G PARMAZÁNU

120 ML OLIVOVÉHO OLEJE

3 HRSTI LIBEČKOVÝCH LISTŮ

1 STROUŽEK ČESNEKU

1-2 LŽÍCE CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY

SŮL, PEPŘ

POSTUP:

Piniové jadérka lehce opražte na suché pánvi a vložte do mixéru. Přidejte nastrouhaný parmazán, libečkové listy a česnek. Krátce promixujte. Poté přilejte olivový olej a citrónovou šťávu a promixujte ještě jednou. Osolte, opepřete, ještě promíchejte a uložte do uzavíratelných skleniček. V lednici vydrží až 14 dní.