Krátká sezóna rebarbory už začala a jako každý rok jsme se nemohli dočkat, kdy už si pochutnáme na této pozoruhodné zelenině. Vloni jsme z ní dělala šťávu a koláč se zakysanou smetanou, které jsou k dispozici na blogu. Letos jsem se pustila nejprve do máčky k rybě a masu. I když je rebarbora díky obsahu vitamínu B, celé řady minerálů, kyseliny citrónové a jablečné zdraví prospěšná, měla by se jíst s obezřetností, jelikož obsahuje větší množství kyseliny šťavelové, která nedělá dobře lidem s problémy s ledvinami, močovým měchýřem nebo revmatismem.
INGREDIENCE:
3-5 ŘAPÍKŮ REBARBORY (dle velikosti)
1 LŽÍCE BRUSINKOVÉHO KOMPOTU
1 MALÁ ČERVENÁ CIBULE
OLIVOVÝ OLEJ NEBO GHÍ
100 ML VÍNA TENUTE DETTORI RENOSU ROSSO
½ LŽIČKY STROUHANÉHO ZÁZVORU
SŮL, ČERVENÝ PEPŘ (případně černý)
POSTUP:
Rebarboru rozkrájejte na menší kousky a spařte. Cibuli pokrájejte najemno a osmažte na malém množství tuku do světle zlatova. Přidejte rebarboru, osolte, opepřete a krátce orestujte. Poté přilejte víno, a nechte jej odpařit. Přimíchejte zázvor, brusinky a duste, dokud není rebarbora úplně měkká a nerozpadne se do konzistence omáčky. Na závěr omáčku dochuťte solí, pepřem, případně trochu oslaďte.
