REBARBOROVÁ ŠŤÁVA

Úplně jsem propadla rebarborové mánii a nemůžu se nabažit její sladkokyselé chuti. Terorizuji s ní celou rodinu a ze svých malých holek pořád doluji odpověď na otázku, proč jim nechutná. Proč??? To nechápu. Už jsem z ní upekla koláč, crumble a teď přišla na řadu šťáva. Dle nás dospěláků je fantastická, krásně pikatní a nepříliš sladká. Ano, ano, to bude asi ten kámen úrazu. Pro děti budu muset udělat šťávu bezinkovou, a to pořádně oslazenou.

INGREDIENCE:

2 KG REBARBORY 

700 G TŘTINOVÉHO CUKRU

VODA DLE POTŘEBY (800–900 ML)

ŠŤÁVA ZE 2 CITRÓNŮ  

1 LŽIČKA KYSELINY CITRÓNOVÉ 

POSTUP:

Omytou rebarboru nakrájejte na kousky, přemístěte do hrnce, zasypte cukrem a nechte louhovat do druhého dne. Rebarbora během louhování pustí šťávu, proto před vařením dolijete pouze tolik vody, aby celkový objem byl jeden litr. Přidejte citrónovou šťávu, kyselinu citrónovou a vše společně vařte, dokud není rebarbora úplně měkká.

Poté přeceďte a nalijte do sterilizovaných lahví.