REBARBOROVÝ KOLÁČ

Kamarádka mi přivezla ze svojí zahrady spousty rebarbory, a tak může pokračovat naše vzájemné seznamování a kouzlení v kuchyni. Několik z vás mi psalo, že máte krásné a mlsné vzpomínky z dětství na rebarborový koláč. Já bohužel ne a cítím se tak ochuzená, že si musím tuhle vzpomínku vytvořit teď :-). Já bych nejraději vyzkoušela rebarboru s vanilkovým krémem, ale to můj Jakub nemá rád, takže jsem upřednostnila koláč s náplní smetanovou. Těsto jsem použila linecké s mandlemi, což se potvrdilo jako skvělá volba. Můžete vyzkoušet :-).

INGREDIENCE NA TĚSTO:

160 G STUDENÉHO MÁSLA 

100 G RROZEMLETÝCH MANDLÍ

180 G HLADKÉ ŠPALDOVÉ MOUKY

150 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

3 ŽLOUTKY

ŠPETKA SOLI

NASTROUHANÁ KŮRA Z BIO CITRÓNU

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

500 G REBARBORY

80 G TŘTINOVÉHO CUKRU MUSCOVADO

20 G VANILKOVÉHO CUKRU BOURBON

2 VEJCE

2 ŽLOUTKY

300 G ZAKYSANÉ SMETANY

2 LŽÍCE KUKUŘIČNÉHO ŠKROBU

POSTUP:

Smíchejte špaldovou mouku s mletými mandlemi, citronovou kůrou, skořicí a špetkou soli. Pak přilijte prošlehané žloutky a vše zpracujte. Naposledy přidejte vychlazené máslo. Já ho strouhám na hrubém struhadle, aby se lépe a rychleji zapracovalo do ostatních přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se nespařilo. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte ji nejméně půl hodiny odpočívat.

Předehřejte troubu na 180 °C. Prochladlé těsto vyndejte z lednice a vyválejte na tloušťku 5–7 mm a pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy, tak aby nikde nebylo potrhané a vytvarujte jeho okraje.

Pokud vám těsto příliš změkne, dejte formu s těstem ještě na chvíli do chladu. Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou, aby se při pečení nezvlnilo. 

Omytou rebarboru oloupejte a nakrájejte na 1 cm dlouhé kousky a v míse promíchejte s třtinovým a vanilkovým cukrem. V jiné míse smíchejte zakysanou smetanu s rozšlehanými vejci, žloutky, a kukuřičným škrobem. Rebarboru rovnoměrně rozprostřete na formy vyložené těstem a zalijte náplní. Pečte přibližně 35 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.