KUŘECÍ KULIČKY S PESTEM Z VLAŠKÝCH OŘECHŮ A PEČENÝMI CHERRY RAJČÁTKY

Moje děti obecně ohrnují nos nad masem, ale mleté to je jiná písnička. Zdá se mi, že si ani v této transformaci masa neuvědomují, že ho vlastně jíJ. Abych tedy do nich nějaké ty bílkoviny dostala, jsem nucena vymýšlet nebo hledat nové a nové recepty z mletého masa. Měli jsme vlnu lasagní, které jsem dělala snad tisíckrát, ale už se naštěstí přejedli i dětem. Pak byly hitem boloňské špagety, které vždycky děti chtějí, když se jich zeptám, co by nejraději k obědu. Určitě chápete, že my dospěláci nejsme ochotni je jíst každý víkend, a tak jsem šťastná za tenhle nový masomletý objev, na kterém si momentálně ujíždím já. Moc mi tam chutnají tlučená semínka koriandru a také se mi konečně podařilo vyrobit pesto přesně podle mého gusta. Pečená cherry rajčátka miluji kdekoliv a tady krásně vytvářejí další chuťové spektrum. Navíc celý oběd je hotový do 45 minut. K těstovinám s kuřecími kuličkami, pestem a cherry rajčátky se skvěle hodí bílé přírodní víno ze severní Itálie FelceBianco, které koupíte ve Warehouse#1. 

INGREDIENCE NA KULIČKY:

500 G MLETÉHO KUŘECÍHO MASA (může být i vepřové nebo krůtí)

2 VEJCE

2 DL JEMNĚ MLETÝCH OVESNÝCH VLOČEK

2 ŠALOTKY

2 STROUŽKY ČESENKU

1 LŽIČKA SOLI

1 LŽÍCE TLUČENÝCH SEMÍNEK KORIANDRU

ČERSTVĚ NAMLETÝ ČERNÝ PEPŘ

OLIVOVÝ OLEJ

4 KEŘÍČKY CHERRY RAJČAT

4 SNÍTKY ROZMARÝNU

6 LŽIC BALZAMIKOVÉHO OCTU GÖLLES

INGREDIENCE NA PESTO:

100 G VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

100 G NASTROUHANÉHO PARMAZÁNU

4 VRCHOVATÉ HRSTI BABY ŠPENÁTU

1/2 SVAZKU HLADKOLISTÉ PETRŽELE

3 STROUŽKY ČESNEKU

2 LŽÍCE UMEOCTU (pokud nemáte Umeocet, dejte více limetkové šťávy)

ŠŤÁVA Z 1 LIMETY

SŮL DLE CHUTI

POSTUP KULIČKY:

Nakrájejte najemno cibuli a česnek. Mleté maso dejte do misky a přidejte vejce, ovesné vločky, nakrájenou cibuli a česnek, tlučený koriandr, pepř, sůl a vše důkladně promíchejte. Z masové směsi tvořte pomocí lžíce kuličky. Kuličky můžete buď upéct v troubě vyhřáté na 200 °C nebo je smažit na pánvi. Zkoušela jsem obě varianty a každá má své výhody a nevýhody. Péct kuličky je určitě zdravější varianta přípravy a nemusíte se po dobu jejich pečení o ně starat, ale maso je pak ve výsledku trochu sušší. Smažení je rozhodně méně zdravé a musíte kuličky na pánvi otáčet, aby se usmažili rovnoměrně, ale maso je pak daleko šťavnatější.

Ještě než dáte kuličky smažit nebo péct, nachystejte si cherry rajčátka, ať se začnou připravovat najednou s kuličkami. Dejte omytá cherry rajčátka na plech vyložený pečícím papírem, polejte je olivovým olejem a balzamikovým octem, obložte rozmarýnem a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C přibližně na 15 minut.

Mezitím co se vám všechno peče, smaží dejte vařit těstoviny. Záalží na vás jaké zvolíte, zda špagety nebo tagliatelle.

Po scezení uvařených těstovin do nich vmíchejte pesto a na talíři dozdobte kuličkami a rajčátky.

POSTUP PESTO:

Nejprve si spařte špenát. To uděláte tak, že přelijete přes špenát umístěný v sítu vařící vodu. Po krátkém zchladnutí ze špenátu vymačkejte vodu a můžete s ním dále pracovat. Přemístěte spařený špenát i petržel do nádoby se sekáčkem a tyčovým robotem rozsekejte najemno, postupně přidávejte česnek, vlašské ořechy a nastrouhaný parmazán. Když máte všechny ingredience rozdrcené na husté pyré, přidejte olivový olej, Umeocet, limetkovou šťávu a sůl.

Pesto, které nespotřebujete k masovým kuličkám dejte do uzavíratelné nádoby. V chladu vám vydrží až 14 dní, pokud ho dříve nesníte třeba s topinkami.