Představte si, že jsem v Rettigové objevila, že než upeče květák, nechá ho povařit v hovězím vývaru. Květák tak do sebe natáhne mnoho dalších chutí a jídlo je z něj ještě o něco chutnější. Takto uvařený ho můžete zapéct způsobem, který se mi osvědčil na kdejakou zeleninu. Jednoduše smetanu a sýr smícháte s vaším oblíbeným kořením, bylinkami, případně kouskem uzeniny, přelijete zeleninu a necháte do zlatova upéct. Spojení květáku a chřestu jsem též našla v kuchařce výše zmíněné autorky a potvrzuji, že k sobě skvěle ladí.
INGREDIENCE:
½ HLÁVKY BÍLÉHO KVĚTÁKU
½ HLÁVKY KVĚTÁKU GRAFITI
1 L HOVĚZÍHO VÝVARU
100 G BABY CHŘESTU
100 G SÝRU PECORINO
3 LŽÍCE STROUHANKY
200 ML SMETANY 12%
6 PLÁTKŮ MÁSLA A TROCHU NA VYMAZÁNÍ
½ LŽIČKY MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
HRST HLADKOLISTÉ PETRŽELE
1 CITRÓN
SŮL
POSTUP:
Květák rozeberte na růžičky a povařte 20 minut v hovězím vývaru.
Poté ho vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku, tak aby se jeho barvy střídaly. Chřest trochu zkraťte a obkládejte jím okraje formy. Můžete nožičky chřestu zatlačit dolů ke dnu a pak vám budou ven vyčnívat pouze jeho hlavičky, což vypadá hezky. Do smetany zamíchejte nastrouhaný sýr, strouhanku, muškátový oříšek, sůl, citrónovou kůru a šťávu z jednoho citrónu. Květák zalijte smetanovou směsí, posypte nasekanou petrželí a poklaďte plátky másla.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne.