LEVANDULOVÁ ŠŤÁVA

Překvapilo mě, kolik z vás má rádo levanduli. Samozřejmě mě těší, že v tom omamném purpurovém šílenství nejsem sama. Levandulový čaj pro některé z vás byl novinkou, a naopak hodně jste psali, že máte rádi sirup. Tak se vám snad trefuji do noty s mým receptem. Tedy spíš těm, co ho ještě nedělají. U nás tedy tenhle výrazně aromatický sirup pijeme jen my dospělí, ale i tak se do něj každý rok pouštím.  Jeho nezaměnitelné chuti, vůni a narůžovělé barvě nelze prostě odolat. Aáááááá pozor. Pokud použijte cukr hnědý, tak přijdete o barvu. Tak zvažte, čemu dáte přednost.  Já nakonec použila do části sirupu cukr březový a do druhé části třtinový, ale můžete použít i cukr klasický bílý. 

Pokud vás zaujaly levandulové pusinky na fotografii, můžete si je upést dle receptu na Eton Mess

INGREDIENCE:

200 G LEVANDULOVÝCH KVĚTŮ 

6 BIO CITRÓNŮ 

2 POLÉVKOVÉ LŽÍCE KYSELINY CITRÓNOVÉ 

3 L PŘEVAŘENÉ VODY 

3 KG CUKRU 

POSTUP:

Květy levandule vložte do nádoby a zalijete převařenou vychladlou vodou. Přidejte kyselinu citronovou, na plátky nakrájené omyté citrony a nechte zakryté louhovat jeden den. Druhý den šťávu přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes platýnko a přidejte cukr. Šťávu míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby se sirup nevařil. Poté přelijte do sterilizovaných lahví, uzavřete a uchovávejte v chladu.