ETON MESS S LEVANDULOVÝMI PUSINKAMI A OSTRUŽINAMI

Miluji levanduli. Pro její krásné vzezření i omamnou vůni. Pro mě je to taková malá zahradní bohyně. Vyrábím z ní šťávu, suším ji na čaj i do vonných sáčku a teď jsem s ní upekla dokonce i pusinky. A jak jsem je dopekla, dostala jsem další nápad. Zbožňuji z pusinek dezert Eton Mess, který je v originální podobě z klasických pusinek, šlehačky a jahod. Já ho obměnila a udělala jsem ho z pusinek levandulových, smetany a ostružin. Pokud máte rádi neobvyklé chutě, je to recept přesně pro vás. Vyzkoušejte, já věřím, že vás dostane tak jako mě

INGREDIENCE:

4 BÍLKY 

200 G TŘTINOVÉHO CUKRU (světlejší typ)

2 LŽÍCE SUŠENÉ LEVANDULE

ŠPETKA SOLI

500 G OSTRUŽIN

0,04 L LIKÉRU GRAND MARNIER

2 LŽÍCE TŘTINOVÉHO MOUČKOVÉHO CUKRU

600 ML SMETANY KE ŠLEHÁNÍ

SNÍTKY LEVANDULE NA OZDOBENÍ

POSTUP:

Nejprve ušlehejte bílky se špetkou soli do polotuhého stavu. Pak začněte postupně přidávat cukr, a ještě hodně dlouho pokračujte ve šlehání, dokud není sníh pořádně pevný, hustý a neohýbá špičky při vytažení metličky.

Sníh pak můžete naplnit do cukrářského sáčku a stříkat pusinky na plech vyložený pečícím papírem anebo lžící tvořit hromádky, jejichž povrch ozdobíte snítkou levandule.

Pusinky pečte první hodinu na 110 °C a druhou hodinu na 100 °C. 

Mezitím si připravte ostružinovou omáčku. Polovinu ostružin přendejte do kastrůlku s likérem Grand Marnier a vařte na mírném plameni přibližně 8 minut. Po zredukování likéru přidejte moučkový cukr a rozmixujte na pyré, které pak propasírujte přes sítko.

Když budete mít upečené pusinky, můžete ušlehat smetanu do šlehačky. Já ji nesladím, ale dle libosti případně můžete přidat moučkový cukr.

Připravte si poháry či sklenice a do nich pak postupně vrstvěte rozlámané pusinky, smetanu, ostružiny a průběžně zalévejte ostružinovým pyré. Hotový pohár můžete dozdobit kvítky levandule a celou pusinkou na vrchu.