Ryby jsou u nás na talíři celkem často, ale zrovna treska nepatřila mezi oblíbené, dokud jsem nenarazila na recept v kuchařce Jamie Olivera. Po prvním přečtení se mi zdál moc složitý, ale tak mě zaujala kombinace sušených rajčat a krusty z pečiva, že jsem se do něj pustila. Pak jsem zjistila, že komplikovaně spíše vypadal díky způsobu, jak byl napsán. Recept jsem drobně upravila, a nakonec ho zkoušela i s plátky pražmy. Ani vám nedokážu říci, jestli byl lepší s pražmou nebo treskou. Chutná výborně s oběma. A věřím, že sušená rajčata se strouhankovou krustou by slušela i jiné rybě. Přílohu jsem tentokrát též převzala od Jamieho a skvěle se k této úpravě ryby hodila. Kulinářský zážitek pak doladilo přírodní bíle víno Don Jacobo Tempranillo Blanco Ecologico, které vyniká vyzrálou kyselinkou s tropickými tóny a dlouhým závěrem.
INGREDIENCE NA TRESKU:
2 VYKOŠTĚNÉ FILETY TRESKY S KŮŽÍ
3 STROŽKY ČESNEKU
100 G STROUHANKY (ideálně domácí)
2 LŽIČKY SARDELOVÉ PASTY (nebo 15 g ančoviček v oleji)
100 G SUŠENÝCH RAJČAT
SVAZEK BAZALKY
40 G PARMAZÁNU
1 BIO CITRÓN
1 LŽÍCE BALSAMIKOVÉHO OCTU GÖLLES
ROZMARÝN
SŮL, PEPŘ
INGREDIENCE NA ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
4 VELKÉ BRAMBORY
1 MENŠÍ BROKOLICE
300 G HRÁŠKU (mražený nebo vyloupaný)
100 G MÁSLA
POSTUP:
Troubu vyhřejte na 180°C. Vyložte plech pečícím papírem a umístěte na něj tresky kůží dolů. Pokapte je olivovým olejem, posolte, popřete a dejte na 5 minut do trouby. Strouhanku přesypte na pánev a lehce ji na sucho opražte.
Sušená rajčata, utřený česnek, bazalku, parmazán, balsamikový ocet, nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu přendejte do robotu a rozmělněte na pastu. Vyndejte filety a potřete je pastou ze sušených rajčat, posypte opraženou strouhankou a postříkejte olivovým olejem, ozdobte rozmarýnem a vložte zpět do trouby. Pečte přibližně 10 minut, dokud povrch není upečen dozlatova.
Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Dejte je vařit do trochu většího množství osolené vody. Mezitím si omyjte brokolici a rozdělte ji na malé růžičky. Po 10 minutách přihoďte k bramborám hrášek a brokolicové růžičky.
Vařte přibližně dalších 10 minut nebo dokud není všechna zelenina měkká. Poté zeleninu sceďte, přidejte k ní máslo a vše sešťouchejte dohromady. Případně ještě přidejte máslo, olivový olej nebo sůl.